Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här mycket kostar det att skicka ett julkort – till Mars

- 05/12/2015, 23:02 -
Bild på Jake Gyllenhaal
1 av 3

Oliver undrade hur mycket det skulle kosta att skicka julkort till Mars.

MIRROR / GIPHY

Pojke med rymdskepp
2 av 3

Han fick svar.

MIRROR

Pojke med penna och papper
3 av 3

Han vill själv bli astronaut.

MIRROR

Har du någonsin undrat vad det skulle kosta att skicka ett julkort till Mars? 5-årige Oliver från England undrade just det. Och fick ett svart från postkontoret.

Femårige Oliver Giddings från England älskar rymden och vill själv bli astronaut en dag. Så när det var dags att skicka julkort så ville han absolut skicka ett – till planeten Mars. Han var dock orolig om familjen skulle ha råd med antalet frimärken som skulle krävas för paketet. Så han skrev ett brev till brittiska postverket Royal Mail.De anställda på Royal Mail visste inte vad de skulle svara, men de visste att de ville svara. 

Så de tog hjälp av rymdsationen NASA Kennedy Space Center i Florida, USA. Oliver fick ett brev tillbaks från Royal Mail där svaret då stod svart på vitt. Det är cirka 567 miljoner kilometer mellan jorden och Mars, och medräknat bränsle plus frimärken skulle det kosta 11 602.25 brittiska pund, eller då 148 810.01 svenska kronor. Och det skulle kräva 18 416 brittiska "first class"-frimärken.

Oliver var så glad över svaret. "Tack för svaret! Jag gillade att läsa det", svarade han, rapporterar Mirror.

Vem vet. Snart kanske någon du känner flyttar till Mars?