Foto: Lisa Åserud/TT (montage)
Foto: Lisa Åserud/TT (montage)

Ny studie visar: Större coronarisker för gravida

I ett nytt pressmeddelande meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan vara farligare att insjukna i corona om du är gravid. Riskerna för allvarliga påföljder ökar desto närmare man kommer förlossningen.


Under gårdagen publicerade det amerikanska läkemedelsföretaget FDA en utvärdering av coronavaccinet från Pfizer/Biontech – som väntas bli det första att rulla ut till svenskarna.

Av de 40 000 personer som utgjorde undersökningens underlag var ingen gravid. 

Enligt Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, ser vaccinet lovande ut. 

Men hon betonade att vissa frågetecken, likt dess eventuella påverkan på gravida, fortfarande kvarstår.

Foto: Robert Schlesinger

Större risker för gravida

Och under torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att det finns ytterligare coronarisker för gravida, men kopplat till själva viruset – och inte vaccinet. 

– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

"Ingen överraskning"

Det nya beskedet kommer från svenska, opublicerade studier – som visar att gravida som insjuknar i covid-19 löper större risk för blodproppar och havandeskapsförgiftning.

Enligt Tegnell är det inte ovanligt att gravida personer blir sjukare än andra i infektionssjukdomar. Resultatet kommer därför "inte som en överraskning". 

Riskerna är som störst för den som passerat gravidvecka 36, eller närmar sig förlossning:

– De stora riskerna uppstår egentligen framför allt när man kommer in och har en pågående infektion vid förlossningen, säger Tegnell.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppmanas till extra försiktighet

Så hur ska man tänka som gravid?

Enligt Folkhälsomyndigheten ska man, liksom alltid, vara noga med att följa de allmänna rekommendationerna. Men som gravid bör man vara något mer försiktig.

Det är ännu oklart hur de nya resultaten kommer påverka gravida personers eventuella förtur till coronavaccin. Detta beror på att kunskapsläget i frågan fortfarande är för oklar: 

– Vi får hoppas att vi relativt snart vet om det här är ett vaccin som vi kan använda på gravida, avslutar Tegnell i pressmeddelandet.

Läs mer: Vaccinet tros bli det första i Sverige – här är dess biverkningar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.