Varningen: För mycket D-vitamin kan göra dig allvarligt sjuk

- 21/12/2020, 20:02

Aldrig har svenskarna köpt så mycket D-vitamin som nu – och en anledning varför tros vara dess påstådda hjälp vid insjuknande i covid-19. Men att överdosera D-vitamin kan vara väldigt farligt, varnar Livsmedelsverket.

"D-vitamin kan skydda mot svår infektion vid covid-19" – det menade en studie som Läkartidningen publicerade den 7 maj i år.

Detsamma menar överläkare Mats Humble, vars teori är att risken för allvarligt insjuknande halveras om patienten har ett bra D-vitaminvärde i kroppen.

Därför rekommenderas man att höja D-vitamindosen hos de personer i riskgrupp, som inte når upp till en lämplig vitaminnivå genom solljus eller övrig kost.

Foto: Henrik Montgomery/TT

En allmän övertro

Men frågan delar forskare, professorer och psykiatriker i två läger.

Vissa hävdar att mycket talar för ett samband mellan D-vitaminbrist och ett svårt insjuknande i covid19 – medans andra hävdar att den slutsatsen saknar vetenskapligt stöd. 

En av skeptikerna är Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi. Enligt honom finns en allmän övertro på D-vitamin, som sägs kunna råda bot på allt ifrån covid-19 till cancer:

– Man hittar många studier med samband mellan låga D-vitaminnivåer och diverse olika problem och sjukdomar. Men när man sedan gör randomiserade studier så ser man inte de effekterna, säger Melhus till SVT.

Efter rekordet – nu varnar Livsmedelsverket

Oavsett vad som stämmer är en sak säker – svenskarna köper mer D-vitamin nu än någonsin förr. Försäljningsrekordet tros ha ett samband med den påstådda kopplingen till covid-19.

Men att överdosera vitaminen kan vara farligt, det menar Livsmedelsverket. Vissa tillskott innehåller för höga doser D-vitamin, vilket kan ge allvarliga konsekvenser:

– Det kan i värsta fall leda till njursvikt, säger Bettina Julin, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

Med den nya varningen hoppas man öka allmänhetens kännedom om riskerna som kommer med en överdosering av D-vitamin. 

Enligt Livsmedelsverket finns det dessutom inte någon dokumenterad fördel med att inta högre doser än nödvändigt.

Läs mer: Carina drabbades av extremt håravfall efter corona: "Fick panik"

Läs mer: WHO:s uppmaning till Sverige: Använd munskydd