Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ökar din sexlust på baksmällan? Det här är varför!

På önskelistan för den bakfulle finns pizza, hamburgare, chips – och sex. Ja, många upplever faktiskt att deras sexlust ökar när man är bakis. Enligt sexologen Ditte Winkel har det hela en väldigt logisk förklaring.


Att suget efter pizza, chips och annan fet mat kommer smygande på bakfyllan – det känner de flesta till.

Men visste du att många personers sexlust också ökar dagen efter en partykväll?

"Desperat underskott"

Enligt parterapeuten och sexologen Ditte Winkel är den ökade sexlusten kroppens sätt samla på sig dopamin – vilket behövs efter en lång natt.

“Vi använder upp alla våra lyckohormoner under en dryckesfest, så när vi vaknar nästa morgon är kroppen därför i desperat underskott. I vår jakt på hormoner (dopamin) blir vi extra sugna på till exempel sex", säger hon i ett pressmeddelande från Sinful.

Enligt Winkel kommer kroppens sug på snabbmat från samma dopamin-jakt, bara att den riktar sitt fokus åt ett annat håll.

Foto: Isabell Höjman/TT

Mängden alkohol kan vara avgörande

Till Nyheter24 beskriver Winkel den ökade sexlusten på bakfyllan som "mycket vanlig", men understryker att lusten naturligtvis skiljer sig åt från person till person. 

Mängden alkohol man druckit kvällen innan kan också ha en avgörande roll i hur sugen på sex man är morgonen därpå.

"Har du extrem huvudvärk och en mage som vänder sig stup i kvarten, då är sex förmodligen inte din första prioritet,” säger hon.

Finns det någon skillnad mellan könen?

Enligt Winkel finns det ingen dokumenterad skillnad på sexlusten på bakfyllan mellan män och kvinnor. Hennes uppfattning är att båda könen är lika representerade inom området:

"Min gissning är att det är 50/50, i och med att båda könen producerar i princip lika mycket lyckohormon", säger hon till Nyheter24. 

Foto: Isabell Höjman/TT

Det manliga könshormonets påverkan

Vad som däremot skiljer kvinnorna från männen i frågan är deras långsammare nedbrytning av alkohol.

Det har väl inget med sexlusten att göra? Tänker kanske du.

Men jo, faktiskt. När man dricker alkohol höjs kroppens testosteronnivåer – och det manliga könshormonet har i sin tur en inverkan på vår sexlust. 

“För kvinnor tar det en tredjedel längre tid att förbränna samma mängd alkohol som män, eftersom vi har färre enzymer som bryter ner alkohol i kroppen", menar Winkel.

Hos kvinnor finns alkoholen, den förhöjda nivån av testosteron och den ökade sexlusten kvar i kroppen längre – helt enkelt.

Läs mer: Therése Lindgren: "Jag blir äcklad av sex"

Läs mer: Nu är det bevisat P-piller minskar sexlusten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.