Foto: Henrik Montgomery/Damian Dovarganes/TT
Foto: Henrik Montgomery/Damian Dovarganes/TT

Läkarnas fusk: Finansierar botoxingrepp med skattepengar

Region Stockholm har krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor från läkare, som skrivit ut botox utan medicinska skäl. Tack vare fusket har estetiska skönhetsbehandlingar kunnat finansieras med skattepengar.


Allt fler injicerar botulinumtoxin, även kallat botox, av medicinska- eller estetiska skäl. 

På fem år har kostnaden för receptbelagd botox stigit med över 20 miljoner kronor, enligt statistik från E-hälsomyndigheten. 

Inom sjukvården används nervgiftet som läkemedel för att att behandla bland annat migrän och muskelkramper. I dessa fall ingår preparatet i vårdens förmånssystem, och finansieras till viss del av skattepengar. 

Men samma regler gäller inte för estetiska botoxinjektioner – vilket flertalet läkare har visat sig missbruka.

Läs mer: Modellen dog efter skönhetsingreppet: "Uppenbart riskfyllt"

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fuskande botoxläkare

Flera regioner har nämligen drabbats av misstänkt fuskande botoxläkare, som skriver ut botox på recept utan att ha medicinska skäl för detta.

– De här läkarna förskriver botox på recept för behandling av migrän och kraftiga svettningar, men det används till skönhetsinjektioner så att patienten får rabatt med högkostnadsskyddet, säger Lars-Erik Holm, ordförande i Rådet för Estetiska Behandlingar, REBS, till SVT.

Estetiska behandlingar har därmed subventionerats av pengar från skattebetalarna – och patienter med frikort kan få hela materialkostnaden, värd flera tusen, betalad med skattepengar.

"Ett växande problem"

De oärliga förskrivningarna beskrivs som ett växande problem, och nu har Region Stockholm upprättat IVO-anmälningar mot de misstänkta läkarna:

– Region Stockholm har hittills varit delaktiga i fem ärenden som anmälts till IVO, säger Linnea Graaf, processledare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm, till Nyheter24. 

Hur mycket pengar som gått till skönhetsbehandlingar vet man inte i dagsläget, men regionen har hittills krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för de felaktiga botoxförskrivningarna.

Foto: Jacquelyn Martin/TT

Toppen av ett isberg?

Enligt Graaf är det fortfarande svårt att avgöra om man hittills bara sett toppen av ett isberg i frågan om botoxfusk. 

Man hoppas att den pågående utredningen, och missbrukets mediala uppmärksamhet ska underlätta deras arbete.

– Vi fortsätter att följa upp och hoppas att den ökade medvetenheten om att det är fel att förskriva botox för skönhetsinjektioner inom läkemedelsförmånen gör att det minskar, säger hon till Nyheter24. 

Råd till patienter

Hur ska man tänka som patient då?

Enligt Graaf finns det sätt för dig som vårdtagare att säkerställa att ditt botulinumtoxin skrivs ut på rätt sätt. 

– Till att börja med borde du som privatperson inte behöva hämta ut botox på ett apotek med ett recept när du ska genomgå skönhetsbehandling. Den ansvarige läkaren ska beställa botox direkt till skönhetskliniken, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Om du besöker en skönhetsklinik, men får ett recept utfärdat inom läkemedelsförmånen från en vårdmottagning, så kan du tipsa både den region som vårdmottagningen ligger inom, och IVO.

Läs mer: Plastikkirurg vill ha 25-årsgräns på botox och fillers

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!