Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Man avled kort efter coronavaccinering – samband utesluts

Den 30 december förra året avled en äldre man dagen efter han vaccinerats mot covid-19. Läkemedelsverket har utrett ärendet – och kan nu konstatera att det inte finns någon koppling mellan vaccinet och hans död.


I slutet på december förra året fick en äldre, multisjuk man sin första dos av coronavaccinet från Pfizer. 

Dagen efter avled han i ett misstänkt hjärtstopp – och Läkemedelsverket påbörjade en utredning av orsaken till hans död.

– Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd. Med tanke på den oro som kan finnas kring just covid-vaccinationer är det extra angeläget att vi är öppna med det vi kan, och följer de processer vi har, förklarade chefsläkare Mattias Alvunger i samband med händelsen.

Foto: Johan Nilsson/TT

"Det finns inga indikationer"

Nu är biverkningsrapporten skriven och obduktionen färdig – och protokollet visar inga kopplingar mellan vaccinationen och dödsfallet.

– Det finns inga indikationer i nuläget på att detta dödsfall skulle ha en koppling till vaccination mot covid-19, säger Veronica Arthurson, enhetschef för Läkemedelsäkerhet, till SVT

På rutin kommer rapporten skickas till europeiska databasen EudraVigilance, där allt material om misstänkta biverkningar sammanställs. Här blir rapporten en del av EU:s gemensamma läkemedelsövervakning.

Många äldre har bakomliggande sjukdomar

Att äldre personers dödsfall tidigt kopplas ihop med covid-19, men sen visar sig bero på andra, bakomliggande orsaker är ett dilemma Läkartidningen skrev om redan i augusti.

Här delgavs resultatet från Regions Östergötlands undersökning som granskat 122 journaler, tillhörande patienter som enligt dödsintyget gått bort i covid-19.

I 15 procent av dödsfallen kunde coronainfektionen konstateras som dödsorsak, men i hela 70 procent var viruset endast bidragande.

Andra konstaterade dödsorsaker var istället hjärt- och lungsjukdomar, samt demens.

Läs mer: Tegnell: "Det här kommer påverka dödstalet väldigt mycket"

Läs mer: Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!