Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia/TT
Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia/TT

Efter tortyravslöjandet – nu tvingas KRAV-slakteriet stänga

Tidigare i veckan offentliggjordes videomaterial inifrån ett slakteri i södra Sverige, där djuren utsätts för grovt övervåld innan sin död. Många har upprörts av de stötande bilderna – och nu tvingas verksamheten stänga ner.


Under tisdagen offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-certifierat slakteri i södra Sverige. 

Med hjälp utav en dold kamera kunde man visa hur personalen på slakteriet utsatte djuren för tortyr och misshandel, som bryter mot djurskyddslagen.

I videoklippen kan man bland annat se hur djuren får elektriska stötar, blir stampade i ansiktet och slagna med kedjor. Det inspelade materialet går att se på Djurrättsalliansens hemsidaoch vi varnar för väldigt grafiska bilder.

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. Foto: Johan Engman/TT

"En stor seger"

Avslöjandet har väckt starka reaktioner, och under torsdagen meddelar Livsmedelsverket att man lägger ner verksamheten. Personen som syns i videoklippen har dessutom blivit av med sitt jobb och kompetensbevis.

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen beskriver beslutet som en lättnad:

– Det är givetvis en stor seger som visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga, säger hon i ett pressmeddelande.

Positivt inställd till övervakning

Att metoderna är både nödvändiga och välkomna – det bekräftar Henriette Bonde Nordström, chef på djurskyddsenheten länsstyrelsen Skåne, till TV4 under torsdagen.

Enligt henne är videoövervakning inifrån slakterier ett viktigt verktyg för att förhindra djurskyddsbrott som dessa från att hända:

– Vi har identifierat flera grova överträdelser som klassas som djurplågeri, säger Bonde Nordström till TV4.

Foto: Djurrättsalliansen

Slakteriet har anmälts tidigare

Det är dessutom inte första gången just det här KRAV-slakteriet är i blåsväder. 

Enligt Djurrättsalliansen upprättade Livsmedelsverket och länsstyrelsen Skåne en anmälan mot slakteriet redan 2016. Detta sedan man uppmärksammat att personalen inte bedövade djuren tillräckligt inför slakten. 

Hur det kommer sig att verksamheten fått behålla sin KRAV-certifiering, och tillåtits driva vidare sin verksamhet, är okänt.

– Den frågan är verkligen relevant att ställa sig. Det tycker vi är väldigt anmärkningsvärt, säger Gustafsson till Nyheter24.

Grova våldshandlingar

Enligt Gustafsson är det svårt att veta hur många KRAV-certifierade slakterier som bryter mot de svenska djurskyddslagarna. Hon poängterar dock att även tillåtna slaktmetoder innehåller grova våldshandlingar. 

– Det vårt material visar är vad som händer när slakterierna tror att ingen ser, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det bevisar också att man som konsument aldrig kan veta med säkerhet vad djuret som ligger på ens tallrik har fått genomlida. 

Nyheter24 har sökt Bonde Nordström på länsstyrelsen Skåne för en kommentar.

Läs mer: Djur tvingas avlivas – på grund av brist på narkos

Läs mer: Quiz: Kan du gissa djuret – bara genom att se nosen?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.