4 saker du måste skaffa inför din första flytt

- 24/01/2021, 13:40 -

Är det äntligen dags att flytta hemifrån? Nyheter24 har gjort en guide för dig som flyttar hemifrån för första gången. Med hjälp av en expert får du svar på funderingarna inför flytten.

Det kan kännas underbart men även lite läskigt att flytta hemifrån för första gången. El, internet, försäkring är saker som varit självklara men som nu ska fixas på egen hand. Vi ger dig hjälp på traven och reder ut vad som är viktigast.

Checklista för dig som flyttar hemifrån

1. Hemförsäkring
Se till att fixa en hemförsäkring, det kan vara lätt att glömma när man står och väljer inredning i första hand. Men om något av det du äger, lika väl om du själv blir skadad, kan hemförsäkringen täcka kostnaden för det som gått sönder. 

Experten Anna-Karin Baltzari är chef på konsumenternas försäkringsbyrå och anser att hemförsäkringen är det allra viktigaste att skaffa när man flyttar hemifrån. 

– Många unga som flyttar för första gången tror att de inte behöver hemförsäkringen för att de inte har så mycket saker. Men hemförsäkringen innefattar en sådan större del än bara saker. Till exempel, reseskydd om du hamnar på sjukhus i ett annat land. Då kan hemförsäkringen täcka de stora kostnaderna, säger Anna-Karin Baltzari till Nyheter24.

Läs mer: 7 saker du borde veta innan du flyttar

2. Elavtal
Teckna ett elavtal! Här finns även en mängd olika avtal, både rörligt och fast. Vill du även göra miljön en tjänst kan du välja det mer miljövänliga alternativet. Se till att hitta det som passar bäst för dig. 

För att få tips på hur du lättast ska hitta rätt elavtal kan du gå in på konsumenternas energimarknadsbyrå, för att få så bra koll som möjligt på de olika elavtalen. 

3. Bredband
Med hemstudier och zoom-möten är det rimligt att ha internet. Du tänker väl inte tappa all kontakt med hela omvärlden? Se därför till att skaffa dig ett bredband så livet blir lite enklare. Även här finns olika typer av bredband och prisklasser. Med en enkel googling kan du jämföra olika prisklasser. 

4. Adressändring och flyttanmälan
I och med en flytt behöver din folkbokföringsadress ändras. Det kan du göra enkelt via skatteverket eller adressändring för att få din post sänd till rätt adress. 

Använd försäkringen när du har den

– Kom ihåg att anmäla skador som skett på saker eller om du råkat ut för något. Det kan vara lätt att glömma, säger Anna-Karin Baltzari till Nyheter24.

Hemförsäkringen kan verka som en onödig kostnad att lägga pengar på i först hand – men kom ihåg att det blir billigare i längden!

Läs mer:

7 saker du går igenom när du ska flytta

Det här får du absolut inte göra om du hyr lägenhet i andra hand