7 saker du verkligen borde veta innan du flyttar hemifrån

Ja, du får vara uppe så länge du vill och äta godis till middag.


1. Kronofogden finns på riktigt

Att glömma en räkning gör inte att du hamnar hos fogden, men betalar du inte så hamnar du förr eller senare där. Det kan leda till en betalningsanmärkning – som gör det svårare att få banklån, lägenhet, arbete och abonnemang av olika slag. En betalningsanmärkning finns normalt sett kvar i tre år.

Bildkälla

2. Man får inte festa hur mycket man vill

Enligt hyresgästföreningen är det normalt att ha fest någon gång per år, med lite högre musik. Men då ska man ha sagt till sina grannar i förväg. I värsta fall kan det leda till uppsägning av lägenheten.

Bildkälla

3. Man måste deklarera

Ofta är det lätt som en plätt att deklarera – det är bara att dra iväg ett sms. Men om du glömmer/struntar i/inte pallar att göra det i tid, så får det konsekvenser. Totalt kan du behöva betala 3000 kronor bara i förseningsavgifter :(

Bildkälla

4. Att teckna hemförsäkring

En hemförsäkring skyddar dig inte bara om saker skulle gå sönder hemma. Den kan även hjälpa dig när mobilen eller cykeln blir stulen, om något händer när du är utomlands eller om du skulle hamna i någon form av rättslig tvist. Hemförsäkring kostar normalt sett inte speciellt mycket i månaden, så det är lätt värt det!

Bildkälla

5. Att byta sängkläder regelbundet

När du bor själv är det du som får se till så att saker och ting blir gjorda – byter du inte lakan är det ingen annan som gör det heller. Och även om lakanen som ser rena ut, så är de förmodligen fulla med kvalster. Tvätta dina lakan i 60 grader, och byt var fjortonde dag minst.

Bildkälla

6. Ta bort luddet i torktumlaren

Det finns faktiskt en anledning till att folk tjatar om att ta bort luddet från torktumlaren när du har använt den. Luddet kan nämligen leda till att luftcirkulationen i torktumlaren stoppas, så att den överhettas och BÖRJAR BRINNA. Det är gissningsvis inte as-soft att vara den som gjorde så att hela huset brann ner...

Bildkälla

7. ALLT KOSTAR PENGAR

Bredband, tv, el, ja alla sådana grejer som bara fanns när du bodde hemma får du helt plötsligt fixa själv. Ja, det är dyrt. Och ja, det suger.

Bildkälla

Bo
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du flyttat hemifrån?
Tack för din röst!