Foto: Henrik Witt/Chris O'Meara/TT
Foto: Henrik Witt/Chris O'Meara/TT

Kolmården har två nya delfiner – och får motta skarp kritik

Senare i år kommer delfinshower förbjudas i Frankrike, och två av landets delfiner har istället förflyttats till Kolmården. Beslutet är ett steg i helt fel riktning, menar djurrättsorganisationerna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I april förbjuds delfinshower i Franrike, och man befinner sig därför i en avvecklande fas av verksamheten. En del i arbetet är att förflytta djuren som medverkat i föreställningarna.

Två av delfinerna, Guama och Cecil, har istället förflyttats till Kolmården – och anlände till sitt nya hem i förra veckan. Här kommer de, enligt Jordbruksverkets beslut, användas för avel.

Delfinarium och delfinshower är inte förbjudet i Sverige, men debatten om djurens hälsa i fångenskap har funnits i många år. Kritiken mot delfinernas införande dröjde därför inte länge.

Sverige halkar efter

Nyheter24 har varit kontakt med Djurens Rätt och Djurrättsalliansen, och båda föreningarna är upprörda och besvikna över det svenska beslutet. 

Att Sveriges djurlagar gör det möjligt för andra länder att exportera djur hit när de själva inrättar förbud – det gör att vi halkar efter.

– Det var en tråkig nyhet när vi nåddes av det. Ingen delfin mår bra i den typen av fångenskap Kolmården erbjuder, och det finns flera risker med att transportera vilda djur, särskilt marina, säger Anna Harenius, etolog på Djurens Rätt.

Delfinerna är 36, respektive 38 år gamla. Enligt Daniel Rolke, ordförande Djurrättsaliansen, har djurens höga ålder en påverkan på transportrisken:

– För oss är det chockerande att man transporterar så pass gamla djur till ett annat delfinarium för att bedriva avel med dem, säger han till Nyheter24.

Foto: Chris O'Meara/TT

"Inte rädd väg att gå"

"Men de här djuren är ju uppvuxna i fångenskap, de kommer inte klara sig om de släpps fria." 

Så låter en del av motargumenten på djurrättsorganisationernas sociala medier. Och visst är det så, men det finns andra vägar att gå, menar man.

– Det stämmer att de inte skulle överleva i det vilda efter så lång tid i fångenskap. Men det finns bättre platser att hamna på än Kolmårdens djurpark, säger Harenius till Nyheter24.

– Nu har man importerat två delfiner från Frankrike för att det ska födas ännu fler delfiner i fångenskap. Det är inte rätt väg att gå, instämmer Rolke.

Vilken är den rätta vägen då? Rolke har ett förslag:

– Ett alternativ för dessa delfiner vore att flytta dem till ett så kallat "seaside sanctuary", ett inhägnat område i öppet vatten, där människor ändå hjälper till och ser till att de klarar sig, säger han till Nyheter24. 

Läs mer:

Delfinungen dog av stress när turister ville fotas med den

Nu förbjuder Frankrike uppfödning av delfiner och späckhuggare

/
/
/