Foto: Stina StjernkvistPexels
Foto: Stina StjernkvistPexels

Förlorat jobbet under pandemin? Så här landar du en intervju

Pandemin har orsakat en ovanligt hög arbetslöshet i Sverige, och att få ett jobb i dessa tider kan stundvis kännas omöjligt. Här är jobbexperternas bästa tips längs vägen!


Coronapandemin har satt många branscher i obalans, och nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att den svenska arbetslösheten inte har varit så här hög sedan 1997. 

I snitt 437 000 människor var inskrivna utan sysselsättning under 2020. 

I december förra året hade Arbetsförmedlingen 175 000 inskrivna arbetslösa som varit utan jobb i mer än 12 månader – en ökning med 24 000 personer jämfört med samma period 2019.

I ett pressmeddelande säger man sig vara rädd att pandemin kommer leda till att den höga arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sök under "The golden hour"

Ett stort antal arbetslösa resulterar i högre konkurrens om de jobb som finns ute på marknaden. Att vara jobbsökande i dessa tider kan därför kännas helt omöjligt stundvis. 

Hur ger du dig själv bäst förutsättningar att landa ett jobb?

Enligt en studie från TalentWorks är det väldigt viktigt att hålla sig uppdaterad, och vara snabb när en intressant tjänst kommer ut.

Studien visade att chanserna att få komma på intervju var upp till åtta gånger högre om man sökte inom 96 timmar – eller fyra dygn. 

Tidsperioden kallas för "The golden hour", och när den passerat sjunker dina intervjuchanser med 28 procent per dag.

Välj en tidig intervjutid – om du kan

En studie från Harvard har visat att arbetsgivare betygsätter personer högre, ju tidigare i rekryteringsprocessen man träffar dem. 

Så om du får möjlighet att välja mellan två intervjutider – ta den tidiga. Då ökar dina chanser att göra ett gott intryck som består.

Sökordsoptimera ditt cv

Nyheter24 har varit i kontakt med Jonathan BjörkmanJobbland – och han betonar vikten av att ha ett sökordsoptimerat cv.

Det blir nämligen vanligare och vanligare att rekryterare använder sig av "applicant tracking systems", ATS. Här går ditt cv igenom ett elektroniskt system som letar efter nyckelord som är relevanta för tjänsten. 

Sitter du på relevanta erfarenheter eller egenskaper för tjänsten? Var då noga med att lyfta fram dem, helt enkelt.

Läs mer:

Nyheter24 söker nyhetschef

Så blir du mer uppskattad på jobbet – av chef och kollegor

Linkedin – 6 tips som gör din profil bättre

/
/
CV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!