Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ny studie: Varannan ung kvinna mår sämre nu – än innan pandemin

Coronapandemin har påverkat den svenska befolkningens psykiska hälsa negativt, det visar en ny Sifo-undersökning. Värst drabbade är unga kvinnor, och experterna hjälper oss att förstå varför.


Det har gått drygt ett år sedan coronapandemin bröt ut i Sverige och tog ifrån oss stora delar av den normala tillvaron.

Under tiden som gått har hemmakontor, distansundervisning och zoom-häng med nära och kära blivit en stor del av vårt vardagliga liv. 

Men förändringarna har skett på bekostnad av den psykiska hälsan, det visar en ny, riksrepresentativ Sifo-undersökning. Studien baseras på 2 414 intervjuer som gjorts mellan 11 och 19 januari i år.

Här har man undersökt hur människors psykiska mående påverkats av en längre tids isolering.

Foto: Pexels

52 procent mår sämre nu

Och enligt studien är det unga kvinnor i åldrarna 18-29 år som drabbats hårdast. 

Här uppger 52 procent att deras psykiska hälsa påverkats till det sämre sedan pandemins utbrott. Nästan var fjärde ung kvinna säger att de mår ganska, eller väldigt psykiskt dåligt generellt.

Enligt Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, har vi lättare att fastna i negativa känslor när våra sociala interaktioner begränsas, som nu.

– Det är inte heller förvånande att unga drabbas extra mycket. Det sociala umgänget bidrar till en känsla av tillhörighet, och har således en stor påverkan på ens personliga utveckling i ung ålder, säger han i ett pressmeddelande från Apoteket Hjärtat.

"Ser fler risker än unga män"

Att unga kvinnor påverkas i högre utsträckning än jämngamla män kan också ha vissa förklaringar.

Nyheter24 har varit i kontakt med Sven Bremberg, barn- och ungdomsläkare och docent i socialmedicin vid Karolinska Institutet, som har en potentiell förklaring:

– Kvinnor upplever risker tydligare än män, inte minst åldersgruppen unga vuxna, säger han.

Det här överförs även till våra beteenden:

– Kvinnor är i regel mer försiktiga och utsätter sig för mindre fysiska risker än män i samma ålder. Och visst kan det vara likadant nu under pandemin, att man ser fler risker än unga män och därför mår sämre, säger Bremberg till Nyheter24.

Läs mer:

9 saker alla som älskar någon med ångest borde veta

Sociala medier är den största anledningen till att unga mår dåligt

Hur vet man att man är deprimerad? Här är 7 vanliga symtom

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!