Att älska någon med ångest är inte alltid helt lätt.
1 av 3
Att älska någon med ångest är inte alltid helt lätt. - Foto: Pixabay/TT
Men det finns en del saker som personer med ångest önskar deras partners visste.
2 av 3
Men det finns en del saker som personer med ångest önskar deras partners visste. - Foto: Pixabay
Här är några av sakerna som kom fram.
3 av 3
Här är några av sakerna som kom fram. - Foto: TT

9 saker alla som älskar någon som har ångest borde veta

Ångest kan vara jobbigt, och ibland inte bara för den som har ångest, utan även för ens partner. Då kan det vara bra att veta det här.


För personer som har ångest kan familj, vänner och ens partner vara det bästa stödet en kan önska sig. Men bara om de runtomkring förstår vad man bör göra och inte göra när någon har ångest.

Huffington Post frågade därför sina läsare om vad de ansåg vara det viktigaste en partner kan göra för dem när de har ångest. Här är deras svar.

1. Lyssna

"Du behöver inte ha svaren. Du kan inte lösa det, även om du vill. Lyssna bara och låt dem veta att du finns där. Och behöver de space, ge dem space, behöver de en kram, ge dem en kram"

2. Borsta det inte under mattan

"Behandla det inte som något som kommer gå över, eller något som inte finns. Förstå verkligen att om din partner kunde skulle de så klart inte vilja ha det"


Bildkälla: Pixabay

3. Stödet betyder allt

"Jag vet att jag kan vara svår att älska och övertänka saker. Men när jag gör det och han fortfarande finns vid min sida så betyder det allt, accepterar våra olikheter och älskar mig själv när jag har svårt att göra det"

4. Säg inte "lugna ner dig"

"Att säga 'lugna ner dig' är ungefär lika effektivt som att döpa en katt. Vi är ofta 100 procent medvetna om att det vi har ångest över är irrationellt. Att säga det till oss stänger inte av vår hjärna"

5. Ta det inte personligt

"Du är inte anledningen bakom ångesten, även om du kanske tror att du triggade den. Vi känner oss helt överväldigade. Erbjud något som distraherar oss eller drar ner intensiteten"


Bildkälla: Pixabay

6. All ångest är inte likadan

"Jag och min man har båda svår ångest och depression. Även om vi båda mår dåligt så påverkar det oss olika. Jag behöver psykiatrisk hjälp. Han behöver space. Att veta vad som passar din partner kommer hjälpa er relation mycket"

7. Gör efterforskningar om ångest

"Var medveten om vår sjukdom. Förstå realiteten av vad din partner ställs inför och var där på samma sätt som du skulle varit för en person med en fysisk sjukdom. Lär dig vad som triggar oss."

8. Påminn om att det är okej att söka hjälp

"Uppmuntra din partner (om de vill) till att söka hjälp. Att få hjälp kan rädda din partner liv, öka dennes generella välmående och göra er relation starkare"


Bildkälla: Pixabay

9. Finns där under de mörka dagarna

"Jag har en partner som inte bara förstår att jag måste sitta i garderoben ibland, men har köpt mig en filt till när jag sitter där. Och håller mig sällskap när det blir för mycket för mig att lämna min trygga zon"

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer med ångest kan vara mer intelligenta än andra.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Har du haft ångest?
Tack för din röst!