Nya restriktionerna börjar gälla den 1 mars.
Nya restriktionerna börjar gälla den 1 mars. - Foto: Fredrik Sandberg / Henrik Montgomery / TT

Idag börjar nya restriktionerna att gälla – det här behöver du ha koll på

Regeringens nya och hårdare restriktioner börjar gälla måndagen den 1 mars. Begränsade öppettider, ensamma måltider och mindre trängsel. Nyheter24 listar det du behöver ha koll på.


Antalet coronafall fortsätter att öka i Sverige och det dyker upp allt fler mutationer av viruset. 

För att minska smittspridningen har regeringen infört en rad nya restriktioner som börjar gälla måndagen den 1 mars.

Krogar och kaféer stänger 20.30 

Tidigare behövde alla restauranger och barer sluta sälja alkohol klockan 20. Nu blir reglerna mycket strängare. Alla ställen, även de som inte serverar alkohol, måste stänga klockan 20.30 och får öppna tidigast 05.

Verksamheterna får fortsätta sälja mat för avhämtning, läs mer om de nya öppettiderna här.

Äta ensam i gallerior

På serveringsställen som ligger i gallerior får man bara sitta en och en. Regeln gäller inte om stället har en egen entré. 

Färre personer i butiker och gym

Antalet besökare på gym, gallerior och butiker begränsas ännu mer. Varje person måste ha minst 10 kvadratmeter för sig själv, och det är upp till de som driver verksamheterna att hålla koll på maxantalet.

Alla uppmanas att gå in ensamma i butiker och gallerior, men undantag görs för exempelvis barn. 

Halvfulla bussar och tåg

Huvudregeln är att inte resa om det inte kan ske smittsäkert. Bussar och tåg som kör längre än 15 mil får bara vara halvfulla.

Enligt rekommendationerna ska kollektivtrafiken helst undvikas, och i rusningstid, vardagar 7-9 och 16-18, bör man ha munskydd. I flera regioner är rekommendationen att ha munskydd hela tiden på bussar och tåg. 

Ingen sport

Alla tävlingar och matcher under elitnivå stoppas, även för barn födda 2005 och senare. 

Idrottshallar och gym som drivs av kommuner och regioner bör hållas stängda. Privatägda gym får ha öppet, men enligt samma regler som butikerna. 

Max åtta personer

Maxantalet för personer att samlas är fortfarande åtta personer. Undantaget är begravningar, där 20 personer få träffas.

Skola på distans

Högstadier och gymnasiet får fortsätta bedriva distansundervisning om det behövs. Flera regioner har skola på distans efter sportlovet.

Resa in i Sverige

Resenärer från länder utanför EU får inte komma in i Sverige. Den som vill resa in i landet måste visa upp ett negativt covid-test som är max två dygn gammalt.

Gränserna mot Storbritannien, Danmark och Norge är stängda – och alla icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengen bör undvikas.

Stanna hemma

Rekommendationerna från när pandemin bröt ut är kvar. Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom, träffa bara de du bor med och håll avstånd till alla du träffar. Jobba även hemma så mycket som möjligt.

LÄS MER:

Coronarestriktioner har lett till miljontals dödsfall

Regeringens besked: Skärpta öppettider och maxantal

Nya restriktioner i Stockholm: Munskydd inomhus

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.