Statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.
Statsminister Stefan Löfven på presskonferens. - Foto: TT

Regeringens besked: skärpta öppettider och maxantal på restauranger

Smittspridningen fortsätter att sprida sig över hela landet. Under onsdagen presenterade regeringen nya skärpa restriktioner som ska gälla nationellt.
– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel, säger Stefan Löfven.


Under onsdagen höll regeringen presskonferens där de nya nationella råden presenterades. Stefan Löven inledde med bistra besked om att smittspridningen i Sverige fortsätter att öka.

– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel. Inte på bensinmackar, inte på affärer, inte någonstans, säger Löfven.

Regeringen meddelade även att samtliga serveringsställen tvingas stänga klockan 20.30. Detta innefattar inte bara restauranger och barer, utan även exempelvis caféer. Beslutet träder i kraft måndagen den 1 mars.

– Det här är bredare än enbart de ställen som bara serverar alkohol, fortsätter statsministern.

Besked om maxantal väntas inom kort

Besöksantalet i butiker, gallerier och gym kommer även att begränsas men det finns inget exakt besked om hur många som faktiskt får vistas på platserna.

– Vi vill hitta en lösning som vi tycker är rimlig och enkel att hantera. Vi återkommer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Här är de nya restriktionerna:

Regeringen gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att lokalt eller nationellt begränsa öppettiderna för serveringsställen.

Maxantalet för personer i gallerier, butiker och gym skärps ytterligare.

De regionala smittskyddsläkarna kan fatta nödvändiga beslut för vad som behövs i deras regioner.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!