Fredag 25 Jun
Stockholm

Filmen avslöjar polisens våldsamma behandling av advokaten Gabriel

Barsoum ska anmäla poliserna efter händelsen.
Barsoum ska anmäla poliserna efter händelsen. Foto: Privat

Advokaten Gabriel Barsoum stoppades av polis vid en bensinmack. Barsoum frågade varför – och blev då nertryckt på marken och kroppsvisiterad. Händelsen fångades på film och sprids nu på Instagram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var natten mot lördag som brottmålsadvokaten Gabriel Barsoum, 29, och tre kompisar hade tagit bilen för att köpa nattmat på McDonalds i Norsborg. När de stannade vid bensinmacken bredvid, åkte två civilpoliser fram och stoppade dem. 

Poliserna gick till Barsoum, som satt i passagerarsätet, och bad honom att identifiera sig. När han frågade varför tvingade polisen honom ur bilen. 

– De sa, har du inget att dölja kan du lika gärna visa identifikation, säger 29-åringen till Nyheter24. 

"Nu börjar de slå mig"

Det var då situationen spårade ur, och Barsoum trycktes ner på marken. 

– När batongen flög upp, då kom adrenalinet. Då tänkte jag, nu kommer de börja slå mig, säger han och fortsätter:

– Jag var lugn hela tiden. De enda som var irriterade var polisen själva som gjorde att det eskalerade.

Allt fångades på video, och ett 19 sekunders klipp från händelsen ligger nu ute på Instagram. Barsoum skriver i inlägget att filmen egentligen är sex minuter lång, men att han valt att inte lägga upp hela för att inte polisen ska kunna prata ihop sig.

"Vad gör polisen i förorten?"

När Barsoum låg på marken genomförde poliserna en kroppsvisitering och en av dem satte sin fot mot hans nackslut. Efter händelsen fick 29-åringen sprängande huvudvärk och hade även en bula i nacken.

Vad kände du när det hände?

– Det är blandade känslor. Jag blev fundersam. Vad är det polisen håller på med i förorten? Jag förstod inte deras agerande, för min del var det ett frågetecken, säger han.

Efter att polisen fått tag i Barsoums kökort och insett att 29-åringen var en ostraffad advokat, blev stämningen annorlunda. De kollade legitimation på två av de andra i bilen, innan de åkte iväg. 

"Händer varje dag i förorten"

Barsoum bad flera gånger polisen om deras namn och bricknummer, men de vägrade avslöja sin identitet. Han planerar nu att vidta rättsliga åtgärder efter det inträffade.

– Det som hände den dagen, händer varje dag i förorten. Det här är ett stort problem, mina vänner har sagt till mig att de blir misshandlade när de följer lagen, säger han.

– Sånt här leder till att folk misstror polisen, att de inte vågar vittna, och det blir problem som eskalerar. Vi vill inte ha någon tystnadskultur. Det är så här parallella samhällen växer fram i förorten. 

Till Expressen säger Anna Westberg på Stockholmspolisens ledningscentral att det finns en rapport om en incident vid en bensinmack, men inget våldsamt ska ha skett. Det finns ingen info om varför bilen blivit stoppad och ingripandet skedde på polisernas egna initiativ. 

LÄS MER: 

Mattias mamma kritisk mot polisen: "Jag behöver en plats där min son varit"

Man ringde över 300 falska samtal till polisen – det här är hans straff

Glädjande besked i "balkongfallet": Barquasho fängslas i Turkiet

Kommentera
Kopiera länk
Dela