Foto: Polisen/Google Maps
Foto: Polisen/Google Maps

Glädjande besked i "Balkongfallet": Bobel Barquasho fängslas i Turkiet

Det har gått nästan sex år sedan Bobel Barquasho dömdes för att ha kastat sin dåvarande fru Sofia från balkongen på sjätte våningen. Med en ny identitet har han lyckats undgå sitt straff i det nya hemlandet Turkiet – fram tills nu.


I snöig kväll i februari 2013 faller Sofia från sjätte våningen i ett lägenhetshus i Södertälje. Senare grips och häktas hennes dåvarande man Bobel Barquasho misstänkt för att ha kastat henne från balkongen.

Efter flera års förhandlingar i både tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen så dömdes Barquasho för mordförsöket på Sofia. Straffen blev 14 års fängelse, men han flydde från Sverige strax innan sitt gripande. 

I nästan sex års tid har exmaken levt som en fri man i Turkiet – trots att han varit internationellt efterlyst sedan 2015. 

Läs mer: Sofia kastades från balkongen på sjätte våningen – av sin dåvarande man

Foto: Polisen

Mottog brev från turkiska myndigheter

Sedan Kriminalvården fått kännedom om var Barquasho befinner sig har man försökt nå turkiska myndigheter upprepade gånger – utan framgång.

Under torsdagen meddelade de att man prövat en ny metod.  Den nya förhoppningen var att få honom gripen och fängslad i sitt nya hemland, och inte i Sverige.

– Därför har vi valt vägen att begära att straffet ska överföras till Turkiet istället, alltså att han avtjänar det där, sade sektionschefen Lisa Gezelius vid rättsenheten på Kriminalvården, som skickat begäran till Turkiet, till Länstidningen. 

Kriminalvården kunde även bekräfta att man sedan dess mottagit ett brev från turkiska myndigheter angående denna begäran. 

Ett glädjande besked

Då var det fortfarande okänt vad som stod i brevet – men under fredagen bekräftade man att skrivelsen från Turkiet kommer med positiva besked.

Barquasho kommer avtjäna sitt 14 år långa fängelsestraff i turkiskt fängelse.

I handlingarna från Ankaras 33:e domstol för stränga straff framgår det att man anser det bevisat att exmaken kastade Sofia från balkongen den där vinternatten 2013. 

Straffet kommer förbli 14 år långt, men den tid han suttit anhållen och häktad kommer räknas bort från den totala strafflängden.

Oklart om gripandet hunnit ske ännu

Det turkiska domstolsbeslutet fattades redan i december 2020. Om man hunnit gripa Barquasho sedan dess, eller om han fortfarande är på fri fot, är däremot oklart.

I en kommentar till Aftonbladet skriver Kriminalvården att ärendet fortfarande är under handläggning. 

”Vi har inte fått någon ny information i den delen dvs. den information vi senast har fått är att han befinner sig i Turkiet, men det framgår inte av handlingarna om han är gripen,” skriver Gezelius på rättsenheten vid Kriminalvården.

Läs mer:

Tonåringar sköt klasskompis – med hemmagjord hagelbössa

Mobbad 14-åring hittad död – kastades i flod av jämnåriga

Sarah Everard har hittats död – polis misstänks för mord

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.