Så här blir påsken enligt Tegnell.
Så här blir påsken enligt Tegnell. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/Hasse Holmberg/Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Oväntade beskedet från Anders Tegnell om resor inför påsken

Inför lov och högtider har det tidigare under pandemin funnits en oro inför svenskarnas resande – men inte inför påsken. "Utifrån de erfarenheterna vi har så kan folk resa på ett ansvarsfullt sätt", säger Anders Tegnell.


Smittspridningen i Sverige är allvarlig och de senaste två veckorna har det varit en ökning med 18 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Den försiktiga uppgången har brutits, vi har fått en snabb uppgång de senaste veckorna. Det är oroande, sa statsepidemiologen Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Läs mer: Corona: Så ser smittspridningen ut där du bor

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX 

Träffa äldre vaccinerade

Inför påsken nästa vecka är inga nya restriktioner inplanerade, och trots att det inte kommer att gå att fira som innan pandemin ser det ändå bättre ut än förra året. 

Eftersom många äldre är vaccinerade kommer de kunna träffa familj och vänner för att äta påskmat och umgås.

– I viss utsträckning vet vi att många, framför allt på de särskilda äldreboendena, är vaccinerade. Nu har vi sagt att då kan man träffa sina äldre släktingar i större utsträckning, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ingen oro för resor

 FHM är inte heller oroade för svenskarnas resande under helgen – till skillnad mot hur snacket gick innan jul- och sportlov.

– Nu har vi haft ett antal lovperioder från sommaren och framåt. Ingen av de här perioderna har haft någon drastisk påverkan på smittspridningen, så nej, vi är inte oroliga, säger Tegnell till Aftonbladet och fortsätter:

– Utifrån de erfarenheterna vi har så kan folk resa på ett ansvarsfullt sätt och se till att man inte träffar massa nya personer och skapar nya smittkedjor.

LÄS MER:

Smittan rusar – nu vill Victoria stänga Systembolaget i Jokkmokk

Ny studie: Astra Zenecas vaccin ger fullt skydd mot allvarlig sjukdom

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!