Bild på ubåt i skärgården
Vi frågade Marinen vad man ska göra om man ser en ubåt. Här är svaret - Foto: Nyheter24

Vad ska man göra om man ser en ubåt?

Ubåtar i Stockholms skärgård har under årtionden varit något som det snackats mycket om. Nyheter24 ringde därför upp Försvarsmakten för att fråga vad man ska göra om du misstänker att ubåten inte har svensk nationalitet.


Nyheter24 kunde tidigare i veckan berätta om den svenska ubåten av Gotlandsklass som cirkulerade under flera timmars tid i Stockholms södra skärgård mellan Oxnö och Muskö. Det hela fångades på film som du kan se i spelaren ovan.

Rebecca Landberg arbetar som kommunikationschef på Marinen och berättade då för Nyheter24 att ubåten rörde sig i ett marint övningsområde. I fredstid så ska ubåtarna fokusera på sjöövervakning och underrättelseinhämtning. Enligt Rebecca Landberg pratar inte Ubåtsflottiljen mer djupgående om vad de gör, då deras främsta är uppgift att arbeta i det dolda. 

Vad ska göra om man ser en ubåt?

Den här gången var det alltså en svensk ubåt i Stockholms skärgård men vad ska man som privatperson göra om man ser en ubåt som man misstänker inte har svensk nationalitet?

Nyheter24 ställde frågan till Rebecca Landberg.

Kontakta Försvarsmakten

Det första du ska göra om du misstänker att ubåten inte har svensk nationalitet är att ringa till Försvarsmakten på nummer 08- 788 75 00 och berätta följande:

  • Var du gjorde iakttagelsen (plats)
  • När du gjorde iakttagelsen (Datum och tid)
  • Tänk på att ta en bild om du har möjlighet eller rita en skiss. 
  • Ge så mycket information du kan. Såg du rörelser? Åt vilket håll och bedömd hastighet? 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.