Måndag 2 Aug
Stockholm

Vad ska man göra om man ser en ubåt?

Bild på ubåt i skärgården
Vi frågade Marinen vad man ska göra om man ser en ubåt. Här är svaret. Foto: Nyheter24

Ubåtar i Stockholms skärgård har under årtionden varit något som det snackats mycket om. Nyheter24 ringde därför upp Försvarsmakten för att fråga vad man ska göra om du misstänker att ubåten inte har svensk nationalitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 kunde tidigare i veckan berätta om den svenska ubåten av Gotlandsklass som cirkulerade under flera timmars tid i Stockholms södra skärgård mellan Oxnö och Muskö. Det hela fångades på film som du kan se i spelaren ovan.

Rebecca Landberg arbetar som kommunikationschef på Marinen och berättade då för Nyheter24 att ubåten rörde sig i ett marint övningsområde. I fredstid så ska ubåtarna fokusera på sjöövervakning och underrättelseinhämtning. Enligt Rebecca Landberg pratar inte Ubåtsflottiljen mer djupgående om vad de gör, då deras främsta är uppgift att arbeta i det dolda. 

Vad ska göra om man ser en ubåt?

Den här gången var det alltså en svensk ubåt i Stockholms skärgård men vad ska man som privatperson göra om man ser en ubåt som man misstänker inte har svensk nationalitet?

Nyheter24 ställde frågan till Rebecca Landberg.

Kontakta Försvarsmakten

Det första du ska göra om du misstänker att ubåten inte har svensk nationalitet är att ringa till Försvarsmakten på nummer 08- 788 75 00 och berätta följande:

  • Var du gjorde iakttagelsen (plats)
  • När du gjorde iakttagelsen (Datum och tid)
  • Tänk på att ta en bild om du har möjlighet eller rita en skiss. 
  • Ge så mycket information du kan. Såg du rörelser? Åt vilket håll och bedömd hastighet? 
Kommentera
Kopiera länk
Dela