Gustav vägrar ge upp sökandet efter Mattias, 17.
Gustav vägrar ge upp sökandet efter Mattias, 17. - Foto: Privat

Gustav, 33, vägrar ge upp sökandet efter Mattias i Ljungby – ute varje helg

Gustav Bäck har letat efter Mattias sedan dagen han försvann. Helg efter helg söker han efter 17-åringen i skogarna i Ljungby – för att familjen ska få ro. "Vi vill hitta honom så att mamman kan få ett avslut", säger han.


Mattias Borg har varit försvunnen sedan natten mellan den 5 och 6 december. Då lämnade den 17-årige pojken en fest i utkanten av Ljungby och sågs senast i livet när han sprang iväg på en gångväg.  

Efter det är det ingen som vet vad som hänt. Det finns inga spår efter Mattias, och hans kropp har inte heller hittats. 

Fallet har engagerat många och stora sökinsatser har gjorts av både polis, räddningstjänst och olika frivilligorganisationer.

Läs mer: Mattias mamma kritisk mot polisen: Behöver en plats där min son varit

Mattias Borg är försvunnen.

Gav sig ut direkt

En av dem som försöker hitta Mattias är 33-åriga Gustav Bäck. Redan morgonen efter försvinnandet gav han sig ut att leta, sedan hans fru sett bilder på en pojke som försvunnit i Ljungby. 

– Jag kände att jag måste ut, jag kan inte sitta inne. Det är någon som vill ha hem en familjemedlem, säger han till Nyheter24. 

Han är engagerad i Facebookgruppen "Hjälp oss hitta Mattias – försvunnen i Ljungby" som bildades den 25 december och i nuläget har 12 500 medlemmar.

Den 26 december gjorde frivilligorganisationen sin första sökinsats efter 17-åringen och de har fortsatt varje helg sedan dess, förutom en period då det var för mycket snö.

Gruppen har även personer som dagligen letar efter pojken längst med ån Lagan, och är i kontakt med folk som rör sig ute i skogen med hästar eller terrängfordon.

Gustav Bäck är patrulledare under sökandet efter Mattias. Foto: Privat

"Skrämmande varje gång"

Polisen har satt sitt sökande på paus sedan den 4 mars – och deras teori är att Mattias ramlat i Lagan.

Gustav och de andra medlemmarna i gruppen koncentrerar istället sitt letande till skogarna runt om området där 17-åringen senast sågs. 

– I början fanns hopp om att han fortfarande levde, men ju mer tiden gått har man börjat inse att det kan vara en kropp vi letar efter. Det blir läskigare, säger han.

Med tanke på omständigheterna får inga personer under 18 år vara med och i sökinsatserna. Organisationen  samarbetar med Missing people under sökandet, och har genom dem tillgång till en psykolog om det skulle behövas. 

– Det skrämmande varje gång. Man tänker alltid att det är sista gången vi är ute, vi kommer hitta Mattias idag. Så blir man besviken och ledsen, säger Gustav.

Gruppen letar efter Mattias i Ljungbys skogar. Foto: Privat

"Vi kommer hålla på tills Mattias är hittad"

Sedan polisen gick ut med att de tror att 17-åringen ramlat i Lagan, har deltagarantalet i insatserna gått ner. Från att ha varit runt 20 personer, har det minskat till åtta de senaste gångerna.

– Jag kan ha full förståelse för polisens teori, man kan inte utesluta att han finns på marken, säger Bäck.

För två veckor sedan anordnades ett stort sök och 35 personer dök upp, men utan resultat. 

– Man hoppas att vi ska hitta Mattias, så mamman kan få ett avslut, så gör man inte det. Det går upp och ner med känslorna, säger han. 

I tre månader har gruppen letat efter 17-åringen, och de ger inte upp.

– Man gör det här för familjen. Vi kommer hålla på fram tills Mattias är hittad. Det har vi allihopa bestämt och det hoppas jag alla håller vid. 

LÄS MER:

Mamman om natten Mattias försvann: "Sprang och knackade på dörrar" 

Polisen om försvunne Mattias: "Ska se om vi kan göra något mer"

Sjöpolisen sätts in i sökandet efter försvunne Mattias, 17

Experten hittade Kim Wall – sätts in i sökandet efter Mattias, 17

Försvunne Mattias, 17: Nu utreder polisen människorov

Senaste nytt

S vill snabbutreda bankskatt

Kraftiga snöfall i Tyskland – flyg ställs in

De kraftiga snöfall som drog in över södra Tyskland på fredagskvällen väntas fortsätta under lördagen och leder nu till störningar i flygtrafiken, rapporterar Deutsche Welle.

Polisen i Sollefteå rapporterar om brand

"Larm om brand på Järnvägsgatan i Sollefteå.", skriver polisen på sin hemsida.

Avesta: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

"Villainbrott på landsbygden, nordost om Avesta.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 2 december

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

1 timme sedan
Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.