Söndag 9 Maj
Stockholm

Efter påsken – rekordmånga covid-fall i Värmland

Rekordmånga fick covid-19 i Karlstad förra veckan.
Rekordmånga fick covid-19 i Karlstad förra veckan. Foto: Fredrik Sandberg/Erik Simander/TT

Värmland har uppnått nytt rekord i antalet covid-fall på en vecka. Nu uppmanar regionen invånarna att gå in i personlig ”lockdown”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i veckan uppmanade region Uppsala alla invånare att stänga ner sitt sociala liv så mycket som möjligt. 

– Om vi anstränger oss ännu mer under ett par veckor nu kommer det att ge oss mycket tillbaka längre fram, sa landshövding Göran Enander då.

Sedan Värmland rapporterat 1 159 nya covid-fall förra veckan – det högsta hittills under pandemin – väljer regionen nu att följa Uppsalas exempel. 

– Jag ska bete mig som att jag kan vara smittad utan att ha symtom och att den som jag träffar också kan vara smittad utan symtom. Det är bra att tänka så, säger Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam till Nya Wermlands Tidning.

Fest och resor

Skoglund menar att regionen är på väg mot en katastrof, eftersom många som får covid-19 behöver sjukhusvård och att situationen kan bli så ansträngd att de som behöver annan vård kan bli lidande. 

– Trots att vi har gått ut med att man ska ha ett personligt ansvar och att man inte ska träffa andra verkar man ha gjort det. Man har haft fest, påskfiranden med hela släkten, rest och hyrt stugor – som man bott i tillsammans med andra familjer som man normalt sett inte umgås med – på fjällorter och så vidare, säger hon till NWT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela