Rekordmånga fick covid-19 i Karlstad förra veckan.
Rekordmånga fick covid-19 i Karlstad förra veckan. - Foto: Fredrik Sandberg/Erik Simander/TT

Efter påsken – rekordmånga covid-fall i Värmland

Värmland har uppnått nytt rekord i antalet covid-fall på en vecka. Nu uppmanar regionen invånarna att gå in i personlig ”lockdown”.


Tidigare i veckan uppmanade region Uppsala alla invånare att stänga ner sitt sociala liv så mycket som möjligt. 

– Om vi anstränger oss ännu mer under ett par veckor nu kommer det att ge oss mycket tillbaka längre fram, sa landshövding Göran Enander då.

Sedan Värmland rapporterat 1 159 nya covid-fall förra veckan – det högsta hittills under pandemin – väljer regionen nu att följa Uppsalas exempel. 

– Jag ska bete mig som att jag kan vara smittad utan att ha symtom och att den som jag träffar också kan vara smittad utan symtom. Det är bra att tänka så, säger Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam till Nya Wermlands Tidning.

Fest och resor

Skoglund menar att regionen är på väg mot en katastrof, eftersom många som får covid-19 behöver sjukhusvård och att situationen kan bli så ansträngd att de som behöver annan vård kan bli lidande. 

– Trots att vi har gått ut med att man ska ha ett personligt ansvar och att man inte ska träffa andra verkar man ha gjort det. Man har haft fest, påskfiranden med hela släkten, rest och hyrt stugor – som man bott i tillsammans med andra familjer som man normalt sett inte umgås med – på fjällorter och så vidare, säger hon till NWT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.