Kristoffer Appelquist svarar på Bianca Kronlöfs öppna brev efter "Persona non grata"-dokumentären.
Kristoffer Appelquist svarar på Bianca Kronlöfs öppna brev efter "Persona non grata"-dokumentären. - Foto: Foto: Ali Lorestani/TT och Janerik Henriksson/TT

Appelquists kommentar till Kronlöf: "Uttryckte mig ironiskt"

Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail och andra manliga komiker, efter SVT:s "Persona non grata", har hyllats i sociala medier. Nu svarar Kristoffer Appelquist på Kronlöfs kritik. "Försökte leda in samtalet på ansvar", skriver han.


I sitt öppna brev till Soran Ismail, som anklagades för våldtäkt under hösten 2017, ifrågasatte Bianca Kronlöf vad hon kallade ett "villkorslöst brödraskap" bland manliga komiker. Läs mer om det här.

Hon pekade i synnerhet på hur komikerna Kristoffer Appelquist, Özz Nûjen och Måns Möller, vilka medverkade i dokumentären "Persona non grata", pratade om de allvarliga anklagelserna mot sin kollega och vän. 

Appelquist svarar – och tackar – Kronlöf

Möller har svarat på Kronlöfs öppna brev, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om, och i en längre kommentar på Instagram bemöter nu även Appelquist kritiken. 

Måns Möller har tidigare bemött Bianca Kronlöfs kritik. Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Först vill jag tacka dig för att du säger att jag har ryggrad. Det var just känslan av att vilja visa ryggrad som fick mig att ställa upp i dokumentären", inleder Appelquist sin kommentar och fortsätter:

"När det gäller min egen medverkan i dokumentären så är jag självkritisk."

"Uttryckte mig ironiskt"

Enligt Appelquist är han, i efterhand, självkritisk när han ser sin egen medverkan i dokumentären – men betonar att han försökte få Ismail att ta mer ansvar i deras inspelade samtal.

Appelquists kommentar till Kronlöf. Bildkälla: biancakronlof/Instagram

"Jag tycker visserligen att jag sa Soran ett sanningens ord, försökte leda in samtalet på ansvar, bad honom berätta vad han HAR gjort istället för tvärtom. Men, jag ångrar att jag uttryckte mig ironiskt och därmed otydligt", skriver han. 

"Finns bara en relation som är villkorslös"

Appelquist bemöter dessutom vad Kronlöf benämner som ett "villkorslöst brödraskap" bland män:

"För mig finns det bara en relation som är villkorslös och det är den till mina barn. Men alla människor är värda att lyssna på".

"Klipptes ner till några få minuter"

När Nyheter24 var i kontakt med Appelquist under förra veckan kände han inte att dokumentären blivit vinklad till hans nackdel.

– Jag tycker liksom inte att jag blivit orättvist klippt eller sådär, sa han då. 

Kristoffer Appelquist. Foto: Janerik Henriksson/TT

Men trots detta betonar Appelquist, i sitt svar till Kronlöf, att klippningen spelat en roll. 

"En halv dags inspelning klipptes ner till några få minuter i TV – jag om någon borde förstått att det skulle hända. Jag borde vetat bättre", skriver han. 

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/