En ny rapport från TCO visar att fördelningen av föräldradagar mellan mammor och pappor är långt ifrån jämställd.
En ny rapport från TCO visar att fördelningen av föräldradagar mellan mammor och pappor är långt ifrån jämställd. - Foto: Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ny rapport: Pappor tar endast ut tre av tio föräldradagar

Mammor tar ut betydligt fler dagar med föräldrapenning jämfört med pappor, enligt TCO:s jämställdhetsindex för 2020. Rapporten visar dessutom att utvecklingen mot en mer jämställd fördelning går sakta – och att takten avtagit de senaste åren.


Tjänstemännens centralorganisation (TCO), vilka samlar totalt 14 av Sveriges fackförbund, släpper årligen ett jämställdhetsindex

Rapporten fokuserar på hur mammor och pappor i Sverige delar på både föräldraledighet och dagar där de vårdar sjukt barn, vilka bägge ger föräldrapenning.

Mammor tar ut 68,7 procent av föräldradagarna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rapporten, som bygger på statistik från Försäkringskassan, visar att mammor tar ut 68,7 procent av föräldradagarna, medan papporna endast tar ut 31,3 procent av dessa dagar. 

En långsam utveckling

Sedan TCO började med sina jämställdhetsindex 2006 har pappornas uttag av föräldradagar ökat, men utvecklingen mot en mer jämställd fördelning har blivit allt mer långsam. 

Under 2020 ökade pappornas uttag med endast 0,4 procentenheter, vilket är den minsta utökningen sedan 2007. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

1 timme sedan
Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.