Helena Dzojic har sett signaler om ökade olagliga självtester.
Helena Dzojic har sett signaler om ökade olagliga självtester. - Foto: Foto: Stina Stjernkvist/TT

Olagliga coronatester säljs online – kan ge fel resultat

Självtester för covid-19 säljs olagligt på nätet. Dessa kan ge falska negativa resultat – och personer som är sjuka riskerar då att föra smittan vidare utan att veta om det.


I början av pandemin cirkulerade många olika självtester för covid-19 – tester som inte var avsedda för hemmabruk och som gav osäkra svar. 

– Vi förbjöd jättemånga, sedan blev det lugnt. Det var även tack vare medias rapportering om dem, säger Helena Dzojic, enhetschef för medicinteknik på Läkemedelsverket, till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu ser vi en liten ökning igen. Att det börjat dyka upp sajter som säljer självtester till konsumenter.

Finns inga godkända covidtester

Idag finns det inga godkända självtester i Sverige som visar en pågående infektion, alltså att du har covid vid provtillfället.

Men på snabbtester.com säljs tester, som enligt sajten är till för att göras hemma av privatpersoner. 

Så här står det på sidan:

"Du kan enkelt och snabbt testa dig hemma utan att behöva resa någonstans. Svar på om du är frisk eller sjuk/innehar antikroppar eller ej får du på bara några minuter."

"Alla våra tester är CE märkta och följer samtliga krav ställda av Folkhälsomyndigheten. Tillförlitligheten på våra antikroppstest är över 99% och på våra Covid-19 tester över 98%."

Tester kan ge falskt resultat

Testerna är olagliga att sälja till privatpersoner, även om de har CE-märkning. Märkningen innebär bara att de får användas av hälso- och sjukvårdspersonal, inte för hemmabruk. 

Risken finns att testerna används fel – och då ger ett falskt resultat. 

– Det finns ingen garanti att de kommer fungera som avsett. De är inte granskade för det syftet. Därför går det inte att rekommendera att man använder sådana tester som självtest, säger Helena Dzojic.

I grund och botten är testerna likadana, den stora skillnaden är informationen i hur testet ska utföras.

De som säljs med enbart CE-märkning har en instruktion avsedd för personer med sjukvårdsutbildning – med kunskap om hur tester ska genomföras och resultatet ska läsas av. En information som är alldeles för bristfällig för en outbildad person.

– Information om hur privatpersoner ska använda testerna på ett säkert sätt saknas. De är inte granskade för det syftet, säger Dzojic.

Ett godkänt självtest för hemmabruk. Johan Nilsson/TT

Så vet du att testet är godkänt

Det finns inga godkända tester för hemmabruk som visar om du har en pågående covidinfektion. Däremot så är det "på gång" enligt Läkemedelsverket. 

Däremot finns det finns två tester som är godkända av Läkemedelsverket att göra privat – de visar om man har antikroppar.

Testerna har förutom inte bara en CE-märkning, utan ska ha fyra siffror i anslutning till CE.

Provet görs genom ett stick i fingret och sedan får man svaret inom tio minuter.

Nyheter24 har försökt att nå snabbtester.com utan resultat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!