Fredag 19 Aug
Stockholm

Giftänkan försökte mörda sin sambo: Gick verkligen över lik för att nå sina mål

Foto: Polisen
Foto: Polisen. Foto:

Hon försökte döda sin sambo genom att förgifta honom – men mannen överlevde mordförsöket. I utredningen som följde upptäckte polisen att kvinnan även hade ett ex som dött under liknande omständigheter. Fallet med Giftänkan togs upp i "I huvudet på en gärningsman" som sändes torsdag 29 april på TV3, Viaplay och Viafree.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I mars 2018 strax efter fem på morgonen ringde en kvinna i 45-årsåldern larmcentralen och berättade att hennes sambo blivit akut sjuk och drabbats av yrsel och hög puls. I bakgrunden hörs mannen skrika av smärta. 

När ambulans och personal kommer till platsen är mannen medvetslös. När han vaknar upp på sjukhus efter några veckor försöker han förklara att han blivit förgiftad, men läkarna tror att han är psykotisk och han omhändertags av psykiatrin. 

Läkarna väljer att tro på kvinnan som säger att mannen är alkoholiserad och stressad, och hittar till en början inget i de drogtester de gör på mannen. 

"Hyenatendenser"

Mannen vidhåller sin historia och till slut blir han trodd, och i ett hårdprov som görs hittas 3-flouramfetamin. En polisutredningen inleds och det visar sig snart att kvinnan försökt giftmörda sin sambo – och att hon dessutom lurat till sig alla hans pengar och även skuldsatt honom med flera hundratusen kronor. 

Bedrägerierna har skett under de senaste åren då mannen gick från att vara helt frisk till att få oförklarliga krämpor sedan han blivit ihop med kvinnan. Hon tog då över all hans ekonomi för att underlätta när han var sjuk. 

– Det här är en person som inte skyr några medel. Hon har ett behov av att ljuga och saknar samvete. Vi talar om en kameleont som också har hyenatendenser. Som inte bryr sig, säger Jenny Yourstore doktor i psykolog i "I huvudet på en gärningsman".

Jenny Yourstore. Skärmdump: I huvudet på en gärningsman/TV3

Ex-pojkvännen dog oförklarligt

Under polisutredningen kommer det fram att kvinnan även har ett ex som dött en mystisk död efter krampanfall liknande de som sambon hade. 

Det visar sig att allt som hände sambon bara var en repris på hennes tidigare relation. En man som varit helt frisk, blev plötsligt sjuk och fick plötsligt krånglande njurar sedan han träffat kvinnan. Men läkarna kunde inte ställa någon diagnos.

Exet hade inte samma tur som sambon, utan dog i hemmet i ett krampanfall innan ambulans hann fram. Ingen polisanmälan gjordes och enligt obduktionen dog han av hjärtsvikt i kombination med magsår. Efter dödsfallet märkte mannens två döttrar att hans konto var tömt – och det fanns en livförsäkring där alla pengar tillföll kvinnan. 

Christer och hans två döttrar. Skärmdump: I huvudet på en gärningsman/TV3

Tio års fängelse

Kvinnan dömdes till tio års fängelse för försök till mord och flera bedrägerier, bidragsfusk, förskingring och urkundsförfalskning. Eftersom den första mannen kremerats gick det inte att bevisa att hon dödat honom. 

– När det gäller hennes straff står det i rimlig proportion till det hon gjort. Det finns ett uttryck att man går över lik för att nå sina mål. Hon gör verkligen det, säger kvinnans pappa.

I huvudet på Giftänkan sändes 29 april 21.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.