Bilden är från ett tidigare valborgsfirande.
Bilden är från ett tidigare valborgsfirande. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Studenterna valborgsfestar: "Drar dit polisen inte finns"

På grund av den rådande pandemin har alla officiella valborgsfiranden ställts in – inte minst i Uppsala som vanligtvis tar emot tiotusentals besökare under högtiden. Trots det anordnas privata valborgsfester i studentstaden.


Redan den 22 januari meddelade Uppsala kommun att det traditionella valborgsfirandet skulle behöva ställas in på grund av den höga smittspridningen. 

- Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart, sa kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) vid tidpunkten. 

Studenterna som trotsar beslutet

Den vanligtvis folktäta parken Ekonomikum har spärrats av, men enligt SVT Uppsala festas det ändå i de kringliggande studentbostäderna. 

– Det är viktigt att ha champagnefrukost på valborg, säger en av de festande studenterna, som också får frågan om de planerar att stanna kvar i bostaden hela dagen:

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Nej, vi drar nog dit polisen inte finns, svarar han. 

Samtidigt menar en andra student att människor hela tiden "skyller på" studenterna i Uppsala, men att de faktiskt försöker hålla avstånd. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!