Stockholm

11 populära resmål – hit kan svenskar resa utan karantän

Många länder har öppnat upp för svenska turister, men inte alla.
Många länder har öppnat upp för svenska turister, men inte alla. Foto: Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT

Drömmer du om en resa utomlands? Då är du inte ensam. Men var är svenskar välkomna, vad krävs för tester och är det karantän? Nyheter24 ger dig svaren på hur det går att resa i Europa just nu.


Läs mer

Med vaccineringen igång vågar allt fler svenskar boka en resa utomlands i sommar. 

Nyheter24 har listat elva populära resmål – och vad som gäller vid inresa i respektive land. 

Den 1 juli kommer det gemensamma vaccinpasset för EU som ska underlätta resandet inom unionen, men ländernas egna restriktioner för inresande kommer fortsätta att gälla.

Portugal

Portugal är ett av de senaste länderna att öppna upp för turister, men då krävs att du bor i ett land med färre än 500 fall per 100 000 invånare. 

Det gör inte Sverige idag, så vänta med att boka en resa hit.

Grekland

Svenskar som vill resa till Grekland måste visa upp ett negativt PCR-test, som ska ha utförts 72 timmar innan ankomst. Detta gäller även om du har vaccinerat dig. Grekland kommer inte godkänna det svenska vaccinationsintyget. 

Väl på plats behöver du inte sitta i karantän, men du måste fylla i dokumentet Passenger Locator Form (PLF) med kontaktuppgifter.

På ön Naxos i Grekland förbereder man sig för turisterna. Foto: TT/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Spanien 

Svenskar är välkomna till Spanien. Det enda som krävs är du ska kunna visa upp ett negativt covid-19-test som är max 48 timmar gammalt.

Inte heller i Spanien behöver du sitta i karantän.

Italien

Du måste visa upp ett negativt molekylärt eller antigent covidtest taget max 48 timmar före inresa i landet. Intyget ska vara på engelska eller italienska. Detta gäller inte barn under två år.

Alla inresande måste fylla i formuläret EU Digital Passenger Locator Form. Man ska även anmäla sig till den lokala hälsovårdsmyndigheten i den region man besöker.

Danmark 

För att komma in till grannarna i söder krävs ett negativt PCR- eller antigen-test. Testet måste tas högst 48 timmar före inträde i landet.

Från den 26 juni behöver svenskar som visat upp ett negativt test inte sitta i karantän.

Om du är fullt vaccinerad, måste du kunna visa upp ett intyg som styrker att du är vaccinerad. Efter 1 juli gäller EU:s vaccinationspass. Inget test krävs.

Har du haft covid behöver du visa upp positivt antigen- eller PCR-test (vid flyg gäller enbart PCR-test), som har gjorts minst 14 dagar och högst 180 dagar innan du anländer till Danmark. Då behöver du varken testa dig, eller sitta i karantän.

Efter en lång lockdown har nu restaurangerna i Köpenhamn öppnat upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT

Cypern 

Sverige är ett rött land på Cyperns lista och för att komma in behövs ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Du måste ladda upp resultatet på Cyprus Flightpass innan avresa. På flygplatsen måste du själv bekosta ett nytt test som kostar mellan 30 och 32 euro. 

Är du vaccinerad och kan visa upp ett intyg gäller inga krav, men du kan bli slumpmässigt utvald för ett test. 

På norra Cypern är det krav på tio dagars karantän, och du måste även göra ett test efter karantänen är klar.

Kroatien

För att komma in i Kroatien behöver du ett negativt PCR-test, ett negativt antigentest (som är godkänt av EU) eller bevis på genomgången coronainfektion. Även vaccinerade med bara en dos släpps in.

Väl på plats krävs ingen karantän.

Malta 

När du kommer till Malta måste du som svensk visa upp ett negativt PCR-prov som gjorts under de senaste 72 timmarna. 

Ingen karantän krävs.

Georgien

I dagsläget avråder UD från alla resor utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 1 juli 2021. 

Populära ön Hvar i Kroatien. Foto: TT/AP Photo/Sheila Norman-Culp

Frankrike

Alla vaccinerade kan resa in i Frankrike utan att uppvisa negativt test. I övrigt måste alla över 11 år visa upp ett negativt test, antingen PCR- eller antigen, som är maximalt 72 timmar gammalt.

Ingen karantän krävs, men man måste fylla i en hälsodeklaration.

Island 

Här krävs ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt. Alla resenärer som kommer till Island måste sedan ta två PCR-test och sitta i fem till sex dagar karantän.

De resenärer som kan bevisa att de redan haft covid med PCR-test eller antikroppstest behöver inte sitta i karantän.

Att tänka på: 

Res absolut inte om du har minsta symptom.

Om du är fullt vaccinerad måste det ha gått två veckor sedan du fick din andra dos.

Bara för att det är möjligt att resa till ett land, betyder inte det att allt är som vanligt. Var noga med att kolla upp vilka regler och restriktioner som finns på dit du ska.

Många länder har strikta krav på bland annat munskydd, att umgås i stora grupper och på vissa platser – och delar ut dryga böter för den som inte följer reglerna.

Källa: swedenabroad.se och coronamistte.dk

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.