14 frågor om graviditet.
14 frågor om graviditet. - Foto: Pexels

Varför blir jag inte gravid? och 13 andra frågor om fertilitet

Det finns mängder av myter, fördomar och rena lögner om vad som avgör om man blir gravid eller inte.
Nyheter24 låter Evangelia Elenis, överläkare och specialist inom reproduktionsmedicin svara på 14 vanliga frågor om fertilitet.


Internet svämmar över av Facebookgrupper, diskussionsforum och sajter där fertilitet och graviditet diskuteras. Så att säga att det råder brist på information om ämnet vore att blåljuga. 

Men vad stämmer? Och vad är egentligen ren och skär lögn? 

Nyheter24 har pratat med Evangelia Elenis, överläkare inom obstetrik och gynekologi och medicinskt ansvarig på Tilly, som hjälper till att reda ut hur det verkligen är.

Evangelina Eleris är överläkare inom obsterik och gynekologi Foto: Privat

1. Vad är fertilitet?

Begreppet är ganska komplext, men allmänt kan man säga att fertilitet är kopplat till att kunna skaffa barn. Man får diagnosen infertilitet om man inte lyckats bli gravid inom ett år, det betyder alltså inte att man aldrig kan få barn utan att det tar längre tid än för genomsnittet.

2. När är en kvinna fertil?

En kvinna är fertil under tiden hon har mens. Från att den kommer, till den tar slut och man är i klimakteriet – men man är inte lika fertil under alla perioder. Fertiliteten brukar avta i den senare delen av våra fertila år. 

3. När minskar fertiliteten? 

Det går inte att peka på en specifik ålder, men de flesta studier visar att det är lättare att bli gravid när man är mellan 20 och 30. Men många andra faktorer spelar roll, som livsstil och sjukdomar. 

Fertiliteten sjunker inte brant, det går långsamt, men när man börjar närma sig 35, 40 kan det ta längre tid och vara svårare att få barn.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

4. Varför tar det längre tid att bli gravid när man är äldre?

En kvinna föds med alla ägg hon nånsin kommer att ha. När man blir äldre minskar äggreserven, alltså antalet ägg som finns kvar och och kvaliteten på äggen minskar. 

När man är äldre är risken större för genetiska avvikelser, så därför tar det längre tid för kroppen att hitta ett friskt ägg och risken för missfall är också större.

5. När går det inte att bli gravid längre?

När mensen har slutat går det inte längre att få barn med sina egna ägg. 

6. Hur kan stress påverka fertiliteten?

Det där är en "milion dollar question". Är man stressad kan det ta längre tid att bli gravid, och har man svårt att bli gravid så har man en högre nivå av stress. 

Det kan finnas samband, men det är inte enda svaret på alla fertilitetsproblem. Det är inte bara att säga "slappna av", så kommer du bli gravid.

7. Hur påverkar Ipren fertiliteten? 

Man tror att verkningsämnen i Ipren kan störa när ägget ska släppas i samband med ägglossningen. 

Man kan använda Ipren när man har mensvärk, men helst inte resten av menscykeln och speciellt inte nära ägglossning. Då är det bättre att använda paracetamol. 

8. Hur stor är chansen att jag kan bli gravid? 

Chansen att bli gravid är starkt beroende av kvinnans ålder och minskar med tiden. Den genomsnittliga chansen per månad för en 20-årig kvinna ligger på 34%, medan för en 35-årig är den 12%. 

Så klart påverkas chansen även av andra faktorer, som också måste vara i balans. 

9. När kan jag bli gravid?

Den viktigaste händelse i menscykeln är ägglossningen. Spermierna kan överleva i upp till 5 dagar i kvinnans kropp, men ägget är bara befruktningsduglig under en dag. 

Om man har samlag några dagar innan eller vid ägglossningsdagen så har man störst chans att bli gravid. Därför är det viktigt att tracka sin cykel över ett par månader för att kunna identifiera när ens fertila dagar inträffar och tajma samlaget rätt. 

10. Vad avgör om jag blir gravid?

Det många olika faktorer som måste vara i balans och finjusteras för att det ska fungera. Man måste ha ägg, en fungerande ägglossning, normal hormonbalans, och ha en bra slemhinna i livmodern så det befruktade ägget kan fastna och graviditeten växa. 

Sedan måste äggledaren fungera så att det kan transportera spermier och det befruktade ägget till livmodern, och så ska det finnas friska spermier – helst många och rörliga. 

11. Vad påverkar min äggreserv?

Det är en svår fråga. Vi vet att genetiken spelar roll, det finns tillstånd som är ärftliga och relaterade till hur många ägg man har. Om mamman har gått i klimakteriet tidigt, finns en risk att dottern också gör det.

Sen kan även livsstil spela roll, som kan påskynda hur äggen försvinner. Om man röker kommer man i klimakteriet två, tre år tidigare än om man inte röker. 

12. Vad kan jag göra för att öka min fertilitet? 

Det kan låta banalt, men sund livsstil är alltid bra. Undvik att röka, dricka för mycket alkohol, bibehåll en sund vikt, ät normalt, träna lagom mycket och försök att undvika överdriven stress. Det försämrar åtminstone inte chansen att bli gravid, men det är väldigt svårt att säga att det förbättrar befintliga chanser.

Att som kvinna lära känna sin kropp  och sin cykel så att man själv kan identifiera eventuella problem och lösa dem så tidigt som möjligt kan också vara av värde.

13. Kan vissa par inte få barn ihop?

Det är en väldigt svårstuderad fråga. Men av egen erfarenhet vet jag att händer att par som försökt att bli gravida inte lyckas och gör slut – och då går det lätt med nästa partner. 

För de paren man kan spekulera i spekulera i att immunförsvaret skulle spela in i sådana här fall, men man vet inte och det är som sagt svårt att studera. 

14. Kan man mäta fertilitet? 

Inget test kan ge ett svartvitt ja eller nej svar i frågan är jag fertil, fertilitet är mer komplicerat än så. Det går att ta reda på hur många ägg genom att göra ett blodprov eller ultraljud. 

När det kommer till äggkvalitet är ålder den bästa indikator. Och för de som genomgår provrörsbefruktning kan man få lite extra info om kvalitén när man ser hur äggen beter sig på labbet och hur embryot utvecklas över tid.

För män, är det spermaprov som gäller för att testa fertiliteten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.