Lördag 31 Jul
Stockholm

5 roliga lekar till midsommar – som kan lekas trots att det regnar

Lekar till midsommar
Här kommer några tips på roliga lekar till midsommarafton som går galant att köra trots dåligt väder. Foto: TT/Nyhetsbyrån

Ja men det var så klart som korvspad att det skulle regna denna midsommar också. Men misströsta inte – det finns fortfarande en rad härliga och roliga lekar att sysselsätta midsommargänget med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. En gammal hederlig frågesport

Detta är det mest lättsamma och roligaste man kan göra på fest. Dela upp hela gänget i två lag som med näbbar, klor och olika kunskap får slåss om ett lite finare pris. Förslagsvis en/ett par goda Champagne att dela på om de kammar hem vinsten. Systembolaget tillhandahåller ett fint utbud av alkoholfria skumpor så för guds skull – köp även en sån så de som ej dricker alkohol slipper få en varm Fanta. 

Frågorna kan gärna vara saker som handlar om allt mellan himmel och jord. Exempelvis:

Vad heter alla de sju dvärgarna i Snövit? Ett poäng för varje namn. 

Vilket år släpptes första avsnittet av Game of thrones?

Vilka ämnen är vatten uppbyggt av?

Nämn ett fullt korrekt filmcitat från filmen Gladiator. Vid exeptionellt utförande med inlevelse utdelas pluspoäng.

Hur gammal är Eminem idag?

Hur lång är Ölandsbron? Närmast får poäng. 

Blir det ingen sol på midsommar finns det ändå en rad olika lekar att ha kul med. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

2. Pekleken

"Jag har aldrig" kan slänga sig i väggen – här är en lek som faktikst alla kan ha kul med. 

En hel del festlekar kräver förberedelser och ordentliga genomgångar – men så är verkligen inte fallet med pekleken. Alla kan den och alla gillar den! Leken är dessutom en perfekt stämningshöjare vare sig du är bland människor du känner jättebra, eller inte alls. 

Är du bland nya bekantskaper är det ett roligt sätt att komma varandra närmare – och spelar du med dina bästa vänner har du ett gyllene tillfälle att retas lite.

Nyheter24 har en perfekt lista för dig som vill köra leken och den kan du plocka fram här.

3. Vem handlar faktan om?

Denna lek är verkligen perfekt att hållas i början av midsommarafton om ni är ett gäng där alla inte känner varandra så väl. 

En person får agera lekledare. Alla gäster måste dagen innan eller några timmar innan ge lekledaren två fakta/händelser som man varit med om. Exempelvis "Har buggat med Magnus Uggla på en efterfest", "Råkade ta fel flyg och vaknade upp i Thailand", "Har så pass grov hajfobi att jag inte badat på fem år". 

Man skickar med andra ord in saker man gjort eller saker man känner/är/tycker. 

Lekledaren ska sedan läsa upp dessa fakta högt och gästerna får sedan gissa på varje fakta vem det handlar om. 

Den med flest rätt vinner. 

4. Må bra leken

Denna lek är väldigt enkel och väldigt fin. Till skillnad från många konversations-startande lekar så passar denna bäst till småtimmarna när man umgåtts hela dagen. 

Kortfattat ska man säga någonting fint om alla runt bordet. Ett härligt första intryck. Någonting som betytt mycket för en om man känt varandra länge. Eller helt enkelt personens positiva egenskaper. 

Det var länge sedan man var med om en midsommarafton utan regn. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

5. Städleken

Denna kanske inte låter så kul på namnet. Men den går ej av för hackor och är otroligt uppskattad om man befinner sig på ett sommarställe där det ska sovas över, eller helt enkelt vill beskona värden att behöva vakna upp till ett bombnedslag. 

Istället för att den sista timman sippa upp sin drink dansandes till Carola så gör man det – medan man städar. 

Fixa en riktigt härlig spellista som dras på och ös på med bra musik medan folk hjälps åt att plocka undan. Det hela kan rundas av med lite rostmackor och iskall Oboy innan läggdags. 

Vet man om att den belöningen väntar brukar det hela gå väldigt snabbt. 

Glad midsommar!

Kommentera
Kopiera länk
Dela