Björn Olsén är kritisk till att regeringen väljer att lätta restriktionerna den 1 juli.
Björn Olsén är kritisk till att regeringen väljer att lätta restriktionerna den 1 juli. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Jessica Gow/TT

Experten om att lyfta restriktionerna: "Strider mot allt förnuft"

Smittspridningen har minskat kraftigt i Sverige och den 1 juli kommer en rad olika restriktioner att hävas. "Jag hade väntat tills fler var vaccinerade", säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, som är kritisk till beslutet.


Det var under måndagen som socialminister Lena Hallengren (S), tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, meddelade flera restriktioner skulle lyftas den 1 juli. 

Läs mer om vilka restriktioner som lättas här.

Men nu riktas skarp kritik mot beslutet.

Björn Olsén: "Strider mot allt förnuft"

Det är Björn Olsén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som ifrågasätter flera av lättnaderna, däribland att man nu kommer tillåta 3 000 personer vid sittande utomhusevenemang.

– Att vi plötsligt ska umgås i tusenmannagrupper under en pandemi när det inte ens är över strider mot allt förnuft, säger Olsen till DN

Olsén hade hellre sett att man väntat med restriktionerna, i synnerhet eftersom man inte vet hur utbredd deltavarianten är. 

– Jag hade väntat tills fler var vaccinerade, speciellt i de yngre åldersgrupperna. Hade nog väntat fram till höstkanten för att se vart det tog vägen, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.