Fredag 24 Sep
Stockholm

Experten om att lyfta restriktionerna: "Strider mot allt förnuft"

Björn Olsén är kritisk till att regeringen väljer att lätta restriktionerna den 1 juli.
Björn Olsén är kritisk till att regeringen väljer att lätta restriktionerna den 1 juli. Foto: Pontus Lundahl/TT och Jessica Gow/TT

Smittspridningen har minskat kraftigt i Sverige och den 1 juli kommer en rad olika restriktioner att hävas. "Jag hade väntat tills fler var vaccinerade", säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, som är kritisk till beslutet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under måndagen som socialminister Lena Hallengren (S), tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, meddelade flera restriktioner skulle lyftas den 1 juli. 

Läs mer om vilka restriktioner som lättas här.

Men nu riktas skarp kritik mot beslutet.

Björn Olsén: "Strider mot allt förnuft"

Det är Björn Olsén, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som ifrågasätter flera av lättnaderna, däribland att man nu kommer tillåta 3 000 personer vid sittande utomhusevenemang.

– Att vi plötsligt ska umgås i tusenmannagrupper under en pandemi när det inte ens är över strider mot allt förnuft, säger Olsen till DN

Olsén hade hellre sett att man väntat med restriktionerna, i synnerhet eftersom man inte vet hur utbredd deltavarianten är. 

– Jag hade väntat tills fler var vaccinerade, speciellt i de yngre åldersgrupperna. Hade nog väntat fram till höstkanten för att se vart det tog vägen, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela