Hammarkullenbon Mohammed Ali förklarar varför det var viktigt att dela klippet från branden i området.
Hammarkullenbon Mohammed Ali förklarar varför det var viktigt att dela klippet från branden i området. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mediekritik efter branden i Hammarkullen: "Så var det inte"

Videoklippet från branden i Hammarkullen blev viralt – mycket tack vare lokalbon Mohammed Ali. För Nyheter24 förklarar Mohammed, som nu startat en insamling till de drabbade, varför han delade klippet.


Under söndagskvällen utbröt en brand i ett flerfamiljshus i Hammarkullen i Göteborg och på måndagen blev ett klipp, där grannar ses rädda de boende från byggnaden, viralt.

En av de som spred klippet på sociala medier, vars inlägg delats tusentals gånger, var Mohammed Ali som själv är uppvuxen och bor i området. Han menar att klippet visar ett perspektiv som annars blir förbisett i media. 

Missvisande rapportering i media

När en vän till Mohammed visade honom en artikel om branden reagerade han på att den var missvisande – och helt saknade information om grannarnas insatser.

– Där stod det endast att branden var anlagd och att människor hoppade ut från fönstren. Men så var det inte, säger Mohammed till Nyheter24

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Ville lyfta fram ungdomarna som alla pratar illa om"

Mohammed valde därför att dela klippet av händelseförloppet, som visar hur flera personer klättrar upp längs husets fasad för att rädda de boende. Läs mer om det här.

– Jag ville lyfta fram ungdomarna som alla, media och omvärlden, dömer hela tiden och pratar illa om. De räddade nio liv. Det perspektivet ville jag att alla skulle se, och de fick det, säger Mohammed. 

Startat insamling till de drabbade

Efter att ha rört sig runt i Hammarkullen under måndagen fick Mohammed veta att de vars lägenheter förstörts i branden saknar kläder och andra nödvändigheter. Nu har han därför startat en insamling till de drabbade.

– Vi är uppe i 70 000 kronor nu. Pengarna ska gå till mat, kläder, hygienartiklar och allt som behövs i en vardag, säger Mohammed.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.