Tisdag 7 Dec
Stockholm

Miki, 15, räddade kvinna ur branden i Hammarkullen: "En chock"

Jasmin "Miki" Osmanovic, 15, var en av de som ingrep vid branden i Hammarkullen.
Jasmin "Miki" Osmanovic, 15, var en av de som ingrep vid branden i Hammarkullen. Foto: Privat och Björn Larsson Rosvall/TT

I samband med en brand i ett flerfamiljshus i Hammarkullen i Göteborg räddades flera boende av grannar som klättrade upp längs med fasaden. En av dem var Miki, 15, som räddade en kvinna ur den brinnande fastigheten och som nu hyllas för sin insats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under söndagskvällen som en brand utbröt i ett flerbostadshus i Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Branden hade startade i fastighetens trapphus, men spred sig sedan till en lägenhet.

Boende i Hammarkullen räddade liv vid branden

När branden väl börjat sprida sig hördes rop på hjälp inifrån byggnaden. Medan vissa boende kunde ta sig ut genom sina fönster var andra fast i den alltmer rökfyllda byggnaden. 

Det var då som flera grannar och förbipasserande unga män klättrade upp längs fasaden för att rädda de som inte kunde ta sig ut för egen förmåga.

15-årige Miki räddade en kvinna ur branden

När Jasmin ”Miki” Osmanovic, 15, var påväg hem från en närliggande butik efter att ha köpt glass noterade han att det vällde rök ut ur byggnaden och att det brann vid entrén. 

Miki ringde direkt SOS Alarm, men kort därefter hörde han också hur vuxna och barn ropade på hjälp. I synnerhet dras hans uppmärksamhet till en kvinna två våningar upp.

Jasmin ”Miki” Osmanovic, 15, klättrade upp längs med byggnadens fasad. Foto: Privat

– Vi tänkte: okej, det är andra våningen, då kan vi försöka göra något åt saken, säger Miki till Nyheter24.

Tillsammans med flera andra personer lyckades Miki få ner den omskakade kvinnan i säkerhet.

"Tänkte inte på mig själv"

Trots att situationen var chockartad tvivlade aldrig Miki på att hjälpa till.

– Jag tänkte inte på mig själv. Jag tänkte inte på ifall jag kunde tappa balansen och ramla, utan jag tänkte på kvinnan och att det är henne vi ska rädda, säger Miki till Nyheter24

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter sin insats har Mikis sociala medier svämmats över av kärlek, hurrarop och hyllningar.

– Om jag ska vara ärlig känner jag mig stolt. Jag är faktiskt stolt. Jag har gjort en bra insats säger folk och det var en chock för mig att se videon sen. Jag trodde inte jag skulle kunna göra något sånt.

Hyllas för insatserna: "Visar på medmänsklighet"

Även räddningstjänsten, som anlände till platsen drygt sju minuter efter att de tagit emot larmet om det pågående branden, hyllar Mikis och övriga grannars insats. 

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Det är bra att vi hjälper varandra. Det visar på medmänsklighet", säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"De boende gjorde en fantastisk insats". 

Flera skadade efter branden

Efter branden, som tros vara anlagd, ska minst tre personer ha förts till sjukhus, medan ett 20-tal fick vård på plats i Hammarkullen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela