Onsdag 29 Sep
Stockholm

Styckmördaren Maria Kisch: Grillade sin makes huvud i ugnen

Maria Kisch är Sveriges första kvinnliga styckmördare.
Maria Kisch är Sveriges första kvinnliga styckmördare. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Polisen

Likdelar från ett okänt offer flöt iland i Stockholm i slutet av 1990-talet och det visade sig snart, med hjälp av en bild på en skalle och DNA-fynd i en ugnsform, att denne fallit offer för Sveriges första kvinnliga styckmördare: Maria Kisch.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På den rumänska landsbygden, strax utanför staden Timisoara, växte Maria Kisch upp. Hon utbildade sig till ingenjör, gifte sig, fick barn och skilde sig innan hon som 42-åring kom i kontakt med svenskrumänen och änklingen Gabriel Kisch, 78 år. 

Han ville ha sällskap under ålderns höst, medan Maria hela tiden längtat efter möjligheterna i väst. De kom bra överens och efter ett år av brevväxlande och kortare träffar i Rumänien gifte de sig till slut 1997. 

Ett drygt år senare var tillstånden klara och Maria kunde lämna Rumänien för ett liv i Sverige.

Likdelar flyter iland vid Söder Mälarstrand

Det var strax innan midnatt den 30 november 1998 som dykare, efter tips från boende vid Söder Mälarstrand, hittade ett paket inslaget i plast. Inuti paketet fanns en bål, vilken senare konstaterades tillhöra en äldre man. 

Dykningar genomfördes vid Söder Mälarstrand. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett vittne gjorde kort därefter gällande att denne sett en kvinna uppträda märkligt när hon slängde ned plastpaket vid en kaj i Riddarfjärden. Efter ytterligare dykningar hittades totalt 14 skickligt styckade likdelar, däribland en skalle. 

Skallen utsatt för hög värme

I obduktionen konstaterade rättsläkaren att offret blivit utsatt för kraftigt yttre våld på ansikte, bröstkorg, hals, rygg och i ändtarmsöppningen. 

Man kunde även slå fast att offrets huvud hade blivit utsatt för hög värme.

Sonen identifierar Gabriel Kisch

Trots att man hittat stora delar av offrets kropp visste man fortfarande inte vem den lemlästade mannen var. Polisen valde därför att fotografera skallen och dela bilden med media, i hopp om att kunna fastställa en identitet.

Det dröjer inte länge innan polisen blir kontaktade av en ung man som bestämt menar att skallen tillhör hans 81-årige pappa Gabriel Kisch. 

När sonens uppgifter har bekräftats rättsmedicinskt gör polisen genast en husrannsakan i paret Kisch gemensamma hem i Högdalen. 

DNA-fynd och det kliniskt rengjorda badrummet

I samband med husrannsakan stod det klart att Maria Kisch rest till Ungern bara ett dygn tidigare. 

Bildkälla: Polisen

Polisens kriminaltekniker fann dock flera uppseendeväckande omständigheter och föremål i parets lägenhet. Badrummet och dess golvbrunn var kliniskt rengjort och desinficerat. En kökskniv och en ugnsform med spår av Gabriels DNA hittades och plastpåsar av samma typ som likdelarna slagits in i gjorde polisen genast misstänkte Maria.

Hon häktades därför i sin frånvaro den 21 december. 

Döms till livstids fängelse men frisläppt 2011

Drygt en månad senare återvände Maria, som rest till Rumänien med flera av Gabriels och hans tidigare hustrus ägodelar, till Sverige frivilligt. Hon nekade till alla anklagelser och friades av tingsrätten.

Efter fyra månader på fri fot häktades dock Maria igen. Denna gång av hovrätten som senare dömde henne till livstids fängelse och utvisning för mord. Motivet till det besinningslösa mordet sägs ha varit pengar och en känsla av att ha blivit kontrollerad av Gabriel.

Efter sex år på Hinseberg överlämnades Maria till Rumänien och 2011 frigavs hon helt. 

Källa: Allas och TV4

Kommentera
Kopiera länk
Dela