Stockholm

Idag införs nya restriktioner inför utlandsresor – det här gäller

. Foto: (c) dpa-Zentralbild / AP

Från och med idag den 12 juli införs nya skärpta restriktioner för svenskar som reser utanför norden. Folkhälsomyndigheten inför en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden.


Läs mer

Idag införs hårdare restriktioner kring PCR-test för de svenskar som reser utanför Norden, det meddelar Folkhälsomyndigeheten i ett pressmeddelande

De nya restriktionerna kommer efter att fallen av smittade med covid-19 från resor utomlands ökat i Sverige under de senaste veckorna.

PCR-test vid ankomst i Sverige  

Därför inför Folkhälsomyndigheten en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder belägna utanför Norden.

– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras. Detta ökar sedan risken för smittspridning och utbrott i Sverige, där den inhemska spridningen av covid-19 nu ligger på en låg nivå, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Undantag för restiktionen

Men det finns ett undantag för de nya restriktionerna.

På sin hemsida skriver Folkhälsomindigheten att perrsoner som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.