Stockholm

Idag lättar coronarestriktionerna: Större sällskap och fler i kollektivtrafiken

Under torsdagen införs ny lättnader i coronarestirktionerna.
Under torsdagen införs ny lättnader i coronarestirktionerna. Foto: Foto Erik Simander, Fredrik Sandberg / TT

Idag, den 15 juli, lättar Folkhälsomyndigheten på flera av de rådande restriktionerna. Här är de förändringar som sker:


Läs mer

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens i måndags meddelades det att man från och med idag kommer att lätta på flera restriktioner. 

Här är de förändringar som sker:

• Det blir full kapacitiet i kollektivtrafiken igen. Näringsminister Ibrahim Baylan betonar dock att det är fortsatt viktigt att vara försiktig och vaksam.

• Den kvadratmeterbegränsning som styrt hur många personer som samtidigt får vistas på en viss plats, till exempel en butik, ett gym, en nöjespark eller djurpark tas bort.

• Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer.

• Detta gäller både inom- och utomhus. Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap.

• Kommunerna kommer inte längre ha möjlighet att förbjuda allmänheten att befinna sig på utvalda platser där man riskerar trängsel. 

"Utvecklingen går nu stadigt åt rätt håll"

Näringsminister Ibrahim Baylan under dagens presskoferens.

Under presskonferensen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan att två tredjedelar av alla vuxna i vårt land fått minst en dos vaccin.

– Det är i grunden fantastiskt med tanke på hur snabbt det har gått att ta fram ett vaccin och den vilja det finns hos svenska folket att använda detta vaccin, sade han. 

Han fortsatte:

– Utvecklingen går nu stadigt åt rätt håll i vårt land. Smittspridningen och belastningen på sjukvården har lättat.

Samtidigt införs hårdare restriktioner vid utlandsresor

Trots att de inhemska fallen av corona minskat har man sett en ökning i fall där svenskar som varit utomlands tagit med smitta in till landet. 

Därför meddelade Folkhälsomyndigheterna under måndagen att man inför en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder belägna utanför Norden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.