Halva Sveriges vuxna befolkning har fått två doser vaccin.
Halva Sveriges vuxna befolkning har fått två doser vaccin. - Foto: Johan Nilsson/TT.

Nu är varannan svensk över 18 fullt vaccinerad mot covid-19

Halva Sveriges vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. Sju av tio har fått första sprutan. Samtidigt har flera regioner sett att vaccinviljan är lägre bland unga.


Den 29 december 2020 blev Gun-Britt Johnsson, 91, den första i Sverige som vaccinerades med Pfizers vaccin mot covid-19. Det kan du läsa mer om här

– Det kändes ingenting, sa hon efter vaccineringen.

Idag, den 29 juli, har 4 118 142 personer fått två doser vaccin. Den siffran motsvarar 50,3 procent – det vill säga halva Sveriges vuxna befolkning.

– Det känns fantastiskt, säger Emma Spak på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till SVT Nyheter

7 av 10 har fått första dosen

Samtidigt har 6 365 362 svenskar fått minst en dos vaccin, vilket motsvarar 77,7 procent av den vuxna befolkningen. 

1 099 414 smittofall har registrerats i Sverige sedan pandemins start och 14 656 personer har avlidit med covid-19 i Sverige. 

Nyheter24 har en samlad artikel om vaccinstatistiken vecka för vecka i Sverige – den kan du följa här

Unga sämre på att vaccinera sig

I takt med att fler vaccinerar sig sjunker smittspridningen och dödstalen. Ändå kommer oroande rapporter om att unga är mindre benägna att vaccinera sig. Något som bland annat Aftonbladet rapporterat om. 

Majoriteten av alla smittofall upptäcks just nu hos personer mellan 18–29 år, vilket kan kopplas till utlandsresor och festande. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att unga som kommer hem från resor inte testar sig och struntar i att stanna hemma, trots att de uppvisar symptom. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!