Hanna Johansdotter mördades brutalt av sin make Per Nilsson och svärmor Anna Månsdotter.
Hanna Johansdotter mördades brutalt av sin make Per Nilsson och svärmor Anna Månsdotter. - Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Yngsjömordet: Incest, lögner och ond bråd död

I mars 1889 mördas Hanna Johansdotter brutalt i Yngsjö. Bakom det kallblodiga dådet ligger hennes egen man, Per Nilsson, och svärmor Anna Månsdotter – som efter sin incestuösa relation med sonen blir den sista kvinnan att avrättas i Sverige.


I slutet av mars 1889 dör den 22-åriga Hanna Johansdotter i sitt eget hem i skånska Yngsjö. 

Vad som först ser ut som en fallolycka i en trappa visar sig senare vara ett kallblodigt och välplanerat mord, utfört av hennes make Per Nilsson och hennes svärmor Anna Månsdotter.

Per Nilsson och Anna Månsdotter: Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Motivet? Hanna hade sett någonting som Anna absolut inte ville att hon, eller någon alls, skulle se.

Giftermålet ska dölja mörka hemligheten

Några år efter det att Annas egen man dog tog hon beslutet att hennes då 21-årige son Per skulle gifta sig och ta över den gamla släktgården i Yngsjö. 

Släktgården i Yngsjö. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Avsikten bakom giftermålet var en mörk hemlighet som Anna bar på: hon hade under flera års tid utsatt sin egen son för grova sexuella övergrepp. 

Förhoppningen var att äktenskapet skulle ta död på de incestrykten som florerade i byn.

Hanna Johansdotter attackeras och stryps ihjäl

Men sonens äktenskap med Hanna ger upphov till en stark svartsjuka hos Anna, som vägrar att flytta från gården, och som betraktar sonens nya fru som en inkräktare.

Till slut tros det att Hanna ska ha blivit vittne till, eller åtminstone fått kännedom om, de sexuella handlingar som skedde mellan mamma och son och detta kom att få ödesdigra konsekvenser.

Hanna Johansdotter. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Utifrån en gemensam plan, upprättad mellan Per och Anna, slås nämligen Hanna medvetslös med ett vedträ  natten mot den 28 mars 1889. Därefter stryps hon ihjäl av Anna. 

För att vilseleda polisen ska Per och Anna sedan ha kastat 22-åringen nerför en trappa i bostaden, i hopp om att det då skulle se ut som en olycka.

Sonen erkänner och Anna Månsdotter avrättas

Men i samband med utredningen erkänner Per vad som numera blivit känt som Yngsjömordet, och öppnar dessutom upp om vad hans mamma utsatt honom för. 

Efter flera turer i domstol döms Anna till döden genom halshuggning, medan Per, som först också dömts till döden, får till sitt straff omvandlat till livstids fängelse. 

Foto från avrättningen. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

När Anna avrättas i Länsfängelset i Kristianstad den 7 augusti 1890 blir hon den sista kvinnan att avrättas i Sverige.

Drygt 23 år senare släpps Per på fri fot, men dör av naturliga orsaker efter bara tre år i frihet 1918.

Källa: "Yngsjömordet" (2016) av Yngve Lyttkens

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.