Tisdag 28 Sep
Stockholm

Allt fler européer dödas av hundar – spädbarn överrepresenterade

Christine Olsson/TT och Blue Bird/Pexels
Christine Olsson/TT och Blue Bird/Pexels. Foto: Allt fler människor i Europa dödas av hundar.

En ny svensk studie från Linnéuniversitetet visar på en skrämmande trend: allt fler människor dödas av hundar i Europa. Bland de som blir svårt bitna eller omkommer i hundattacker är spädbarn och äldre överrepresenterade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt fler människor i Europa omkommer, eller blir svårt skadade, i hundattacker. Det visar en omfattande forskningsstudie från Linnéuniversitetet. 

600 dödade av hundar i Europa sedan 1995

Sedan 1995 ska 600 människor, enligt studien, ha blivit dödade av hundar i Europa. Av dessa var elva svenskar som blivit bitna så pass illa hundbitna att de avlidit. 

Spädbarn och äldre överrepresenterade

I dödsstatistiken är barn, och särskilt spädbarn, samt äldre, överrepresenterade som offer för de dödliga hundattackerna. 

Pojkar och män var också överrepresenterade, men bara i vissa specifika åldersgrupper och geografiska områden.

Forskaren: "Toppen på ett isberg"

Medan man inte studerat vilka hundraser som varit inblandade i attackerna menar forskarna bakom studien att den oroväckande trenden lär fortsätta i och med att många valt att skaffa hund under coronapandemin.

Dessutom betonar de att många av de som inte dör får svåra skador.

– De dödliga attackerna är toppen på ett isberg, sen finns det många som får allvarliga skador, säger Andreas Svensson, docent evolutionär ekologi Linnéuniversitetet, till TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela