Tisdag 28 Sep
Stockholm

Beskedet: Nu kan personer med adhd och autism bli poliser

Personer med NPF-diagnoser kan nu mönstra och ansöka till polisutbildningen.
MALMÖ 20190906 Studerande polis utbildningen - Student vid invigningen av polisutbildningens nya lokaler på Östra Varvsgatan i Malmö på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med mitten av augusti kan personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom adhd, autism och Tourettes syndrom, ansöka till polisutbildningen. Detta efter att diskvalificering av dessa personer konstaterats vara diskriminerande.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare har både Försvarsmakten och Polismyndigheten uteslutit personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så kallade NPF-diagnoser, från mönstring såväl som polisutbildningen.

Men nu ändrar myndigheterna sin policy – utifrån ett beslut från Diskrimineringsombudsmannen. Det rapporterar Polistidningen.

"Måste göra en individuell bedömning"

I juni konstaterade Diskrimineringsombudsmannen (DO) att det är en form av diskriminering att, som Försvarsmakten såväl som Plikt- och prövningsverket, diskvalificera personer med NPF-diagnoser.

Efter DO:s beslut följer även Polismyndigheten efter.

– DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner på Polismyndighetens hr-avdelning till tidningen

Personer med NPF-diagnoser kan bli poliser

Beskedet innebär att personer med diagnoser såsom autism, asperger, adhd, add och Tourettes syndrom, från och med mitten av augusti kan ansöka till polisutbildningen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela