Lördag 25 Sep
Stockholm

De slarvar mest med sopsorteringen – och så kan det straffa sig

Var tredje hyresgäst slarvar med sopsorteringen.
Var tredje hyresgäst slarvar med sopsorteringen. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

En ny undersökning visar att var tredje hyresgäst i Sverige slarvar när de sopsorterar, men vissa grupper tycks vara betydligt slarvigare än andra – och det kan straffa sig rejält om man har otur.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är i en ny undersökning utförd av Opinionsinstitutet Skop, på uppdrag av Hem & Hyra, som man slår fast att 32 procent av de svenska hyresgästerna ibland slarvar med sopsorteringen.

Bland de som slarvar finns det vissa åldersgrupper, och geografiska grupper, som utmärker sig.

Hälften under 30 år slarvar med soporna

Enligt undersökningen är det de yngsta som sköter sopsorteringen allra sämst. Hela 48 procent av de som är 29 år eller yngre uppger att de brukar slarva med soporna.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Detta medan endast 20 procent av de de som är 70 år eller äldre uppger detsamma. 

Storstadsbor är mer slarviga

I undersökningen framgår det också att de som bor i Sveriges storstäder är slarvigare när det gäller sorteringen av sopor, jämfört med de som bor på mindre orter.

Att slarva med sopsorteringen kan stå en dyrt

Det är inte bara kostsamt för miljön när man inte sorterar sina sopor rätt, utan det kan även bli dyrt för den som slarvar.

För även om det ännu inte finns något regelrätt straff för de som inte sopsorterar som man bör, så kan slarvet få konsekvenser.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

– Dels kan man riskera att bli ersättningsskyldig om värden lidit skada och felsorteringen kan spåras tillbaka till hyresgästen. Sedan finns ju även risken att hyran höjs om värdens driftskostnader går upp, berättar Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen, för Hem & Hyra

Om man missköter sopsorteringen vid upprepade tillfällen kan man, enligt juristen, till och med bli vräkt.

– Som hyresgäst är man skyldig att iaktta sundhet, ordning och gott skick i fastigheten. Men det ska röra sig om en särskilt grov förseelse innan man kan bli uppsagd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela