Besöksförbuden som införts på äldreboenden under pandemin har både fysiska och psykiska konsekvenser.
Besöksförbuden som införts på äldreboenden under pandemin har både fysiska och psykiska konsekvenser. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Amir Nabizadeh/TT

Efter besöksförbuden på äldreboenden: Smärta, oro och viktnedgång

Under pandemin infördes besöksförbud på äldreboenden världen över, däribland i Sverige. Nu visar en ny studie från Örebros universitet på de fysiska och psykiska konsekvenser som följt efter att åldringar isolerats inom äldreomsorgen.


För att skydda äldre, som är särskilt sårbara för covid-19, införde man runtom i världen besöksförbud på äldreboenden under pandemin.

Medan besöksförbuden sannolikt räddade många liv kan de också, enligt en ny studie från Örebros universitet, ha haft svåra konsekvenser för de äldres välmående.

Granskat 17 studier om besöksförbud

Tillsammans med flera forskare från Japan har Karin Hugelius, forskare inom krishantering och katastrofmedicin vid Örebro universitet, granskat 17 studier som undersökt följderna av besöksförbuden världen över. 

Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Vi blev förvånade över att det redan finns så pass många studier som tittar på detta. säger Hugelius i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Det blev också tydligt att besöksrestriktioner har väldigt många biverkningar som både drabbar patienter och de anhöriga – och som också påverkar dem som jobbar inom sjukvård och äldreomsorg.

Både psykiska och fysiska konsekvenser

Bland konsekvenserna fann man både fysiska biverkningar, såsom viktnedgång eller en upplevd ökad smärta efter till exempel operationer bland de äldre, och psykiska biverkningar.

– Vi kunde också se att oro, frustration och ångest ökar, både hos patienten och de anhöriga. Om till exempel ett barn är sjukt och bara den ena föräldern kan delta i vården så påverkar det hela familjens relationer negativt, säger Hugelius.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Slutsatsen som dras i studien är att man bör göra noga avvägda bedömningar innan man inför besöksförbud, och att man arbetar ännu mer aktivt mot de påvisade konsekvenserna.

– Jag hoppas att både beslutsfattare och de som jobbar inom vården försöker hitta praktiska lösningar för att hålla ihop familjer, även under pandemin, säger Hugelius. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!