Måndag 25 Okt
Stockholm

8 av 10 har kvar antikroppar mot covid efter ett år

Antikroppar
Antikroppar finns kvar efter ett år hos 80 procent. Foto: Unsplash & Pexels.

80 procent av de som blev sjuka i covid-19 för ett år sedan har idag kvar antikroppar, som dessutom skyddar bra mot deltavarianten. Det rapporterar SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du var sjuk i covid-19 för ett år sedan finns det stor chans att du fortfarande har kvar antikroppar och därmed har ett skydd mot viruset. Det visar ny forskning från Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet. 

Forskarna bakom studien har kommit fram till att 80 procent av de som insjuknade för ett år sedan fortfarande har kvar sina antikroppar. 

Resultatet för studien har ännu inte granskats av andra forskare, skriver SVT.

Så många doser vaccin behöver den som tidigare varit sjuk

Tidigare har andra forskargrupper kommit fram till att den som tidigare varit sjuk i covid-19 klarar sig med en dos av vaccinet från Pfizer. 

Detta valde forskargruppen vid Danderyd sjukhus att titta närmare på. Man undersökte därför om samma sak gäller för vaccinet från Astra Zeneca. 

Man kom då fram till att de som tidigare smittats av covid-19 och sedan fick en Astra-spruta fick ett minst lika bra, om inte bättre, skydd som de som fått två sprutor med Pfizers vaccin, men inte haft covid tidigare. 

– Infektionen fungerar som en första spruta och då fungerar den andra som en booster. Faktiskt visade det sig att de fick ett lika bra eller till och med något bättre skydd än icke-infekterade som fått två Pfizer-sprutor, säger Sebastian Havervall, som är doktorand i studien som leds av Charlotte Thålin vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, till SVT.

Antikroppar skyddar mot delta och alfa

Forskarna kom även fram till att antikroppar ger ett bra skydd mot både alfavarianten av viruset, som först upptäcktes i Storbritannien, samt den deltavariant som nu sprider sig snabbt i Sverige och i världen, rapporterar SVT.

Bildkälla: Unsplash.
Kommentera
Kopiera länk
Dela