Lördag 23 Okt
Stockholm

Emrah, 20, stoppade tjuvarna efter biljakt – hyllas av grannarna

Emrah stoppade tjuvarna och fick tillbaka stöldgodset.
Emrah stoppade tjuvarna och fick tillbaka stöldgodset. Foto: Privat och Virginia Mayo/AP/TT

Vid 03-tiden en julimorgon ser Emrah Mestanoglu, 20, hur flera män lastar in hela kvarterets cyklar i en skåpbil. Med sin bror och sina vänner tar han upp jakten på tjuvarna – och lyckas återfå stöldgodset.
– De körde ifrån oss när de såg oss och vi följde efter, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Snart väntar rättegång för Emrah Mestanoglu, 20, som ska vittna mot de tjuvar han jagade och hindrade från att stjäla kvarterets alla cyklar.

För Nyheter24 berättar Emrah om det dramatiska ingripandet som skedde för två år sedan och som lett till att han kallats hjälte bland grannarna.

Blev vittne till stölden

Det var en julinatt vid 03-tiden år 2019 som Emrah, då 18 år gammal, hörde oljud utanför lägenheten i Sala och tittade ut genom fönstret – där två maskerade tjuvar var i full färd med en omfattande stöld.

– Jag såg att de lastade in mina cyklar och grannarnas cyklar och jag skrek på dem genom fönstret att de skulle stanna, men de åkte iväg, berättar han.

Men istället för att ge upp hoppet om cyklarna tog Emrah saken i egna händer. 

"Följde efter dem"

Efter att den vita skåpbilen lämnat platsen inledde Emrah, tillsammans med sin bror och fyra vänner, jakten på tjuvarna. Med tre bilar sökte de igenom Sala, och lyckades till slut lokalisera skåpbilen.

– Vi såg dem utanför Sala, parkerade på en landsväg, säger Emrah och fortsätter:

– De körde ifrån oss när de såg oss och vi följde efter dem igen och fick dem till slut att stanna.

Omringade skåpbilen

När de tre bilarna omringat skåpbilen kunde Emrah och vännerna till slut konfrontera tjuvarna. Då erbjöds de pengar för att bara ta de egna cyklarna – något de inte gick med på.

– Vi tjafsa och sånt, sen så bad dem oss själva att ringa polisen, berättar han.

Flera lastbilar stannade och förhindrade skåpbilen från att kunna lämna platsen, medan Emrah ringde polisen som snart anlände och grep tjuvarna.

"Kallade mig för hjälte"

Efter ingripandet har Emrah hyllats av grannarna för sitt civilkurage.

– Människor har sagt "bra jobbat" och sånt och kallade mig för hjälte, men jag ville bara ha tillbaka cyklarna, säger 20-åringen som nu ser fram emot att möta tjuvarna i rätten om några veckor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela