En anställd på Skatteverket ringde sig själv i 55 timmar – för att slippa jobba.
En anställd på Skatteverket ringde sig själv i 55 timmar – för att slippa jobba. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Anställd på Skatteverket jobbfuskade – ringde sig själv i 55 timmar

En anställd vid skatteupplysningen på Skatteverket ringde vid upprepade tillfällen till sin egen mobiltelefon – för att undslippa samtal från allmänheten. Den totala samtalstiden uppgår till 55 timmar och nu väntar en disciplinär påföljd för den anställde.


Det var mellan den 10 mars och 5 maj 2021 som en man anställd vid skatteupplysningen på Skatteverket ringde 32 samtal, som pågick i totalt 55 timmar, till sig själv. 

Detta för att i myndighetens system kunna ange att han är upptagen och därmed vidarekoppla samtal från allmänheten till sina medarbetare.

Mannen har erkänt jobbfusket

Inte förrän i slutet av april noterade en chef att mannens samtal, som i ett fall pågick i över 4,5 timmar, var exceptionellt långa. Chefen konfronterade då mannen, som först nekade och hävdade att samtalstiderna berodde på felaktigheter i statistiken.

När han då ifrågasattes av chefen erkände han till slut och uppgav då att han utnyttjat dessa timmar för att "ta rast eller uppdatera sina kunskaper".

Påverkat svarstiden hos Skatteverket

Jobbfusket, som beskrivs som "oacceptabelt" av avdelningschefen, har medfört att skatteupplysningen varit underbemannad och att svarstiden för de personer som ringt varit längre än vanligt.

Avdelningschefen har därför skickat en hemställan till personalansvarsnämnden som nu ska ta beslut om en disciplinpåföljd. Den strängaste påföljden är uppsägning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!