Fredag 17 Sep
Stockholm

Prästen Lars Gårdfeldt säger nej till att viga heterosexuella

Prästen Lars Gårdfeldt säger nej till att viga heterosexuella.
Prästen Lars Gårdfeldt säger nej till att viga heterosexuella. Foto: Pexels/Christine Ohlson

Prästen Lars Gårdsfeldt slutar att viga heteropar.
Detta som en protest mot att ärkebiskopen inte vill slopa nya prästers rätt till att vägra viga samkönade.
– Det är en absurd linje och jag vill visa absurditeten genom att vägra viga heterosexuella, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan 2009 kan även samkönade par gifta sig i Svenska kyrkan. Däremot finns inget krav på att präster ska gå med på att genomföra en sån vigsel – vilket blivit en het fråga inför kyrkovalet den 19 september. 

Inför valet tycker många kyrkopolitiker att rätten att vägra viga homosexuella par ska tas bort för alla nya präster, men det har ärkebiskopen och flera andra biskopar vänt sig emot. 

– Den hållningen är omöjlig därför den strider mot svenska kyrkans trosbekännelselära, har Antje Jackelén sagt till Sveriges Radio tidigare. 

"Absurd linje av ärkebiskopen"

Det har fått prästen Lars Gårdfeldt att reagera – och gå ut med att han vägrar att viga heterosexuella par. 

– Det är med smärta jag fattat det här beslutet. Jag vill verkligen inte sluta viga heteropar, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag blir driven till detta av ärkebiskopen och de övriga biskoparnas mycket märkliga kampanj. Att de jobbar så hårt för att fortsätta få prästviga såna som inte viger alla.

Lars Gårdfeldt. Foto: Elisabeth Ohlson

Diskriminerar en hel grupp

Rätten att säga nej, den så kallade "väjningsrätten", finns för att präster ska kunna säga nej till att viga par där samtycke verkar saknas, eller om den ena parten exempelvis skulle vara drogpåverkad. 

– Jag hoppas det här ska leda till en medvetenhet om att biskoparnas linje handlar om att kunna diskriminera hela grupper av människor, säger Gårdfeldt och fortsätter:

– Det handlar inte om de få exemplen där någon är tvingad. Det handlar om att biskoparna vill prästviga präster som vill diskriminera homosexuella. 

"Mer måna om de som kränker"

Enligt Lars Gårdfeldt agerar biskoparna som de gör för att försöka hålla kyrkan enad.

– Biskoparna gör bedömning att det finns präster som går med på att viga homosexuella, så de kan de nog hållas lugna ändå. 

– Men de som ska behandlas med silkeshandskar är de konservativa. De måste behandlas varsamt så inte kyrkan splittras. Man är mer mån om att inte kränka de som kränker än att tillåta diskriminering av de som redan är diskriminerade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela