Bristen på vårdplatser vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har haft stora konsekvenser.
Bristen på vårdplatser vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har haft stora konsekvenser. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Sjukhuset är överbelagt – grytlock används som larmknappar

Patienter som ligger i sin egen avföring och grytlock eller bestick som används istället för de ordinarie larmknapparna. Det är några av de uppseendeväckande uppgifter som framkommer i IVO:s rapporter från Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Sedan en tid tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utfört granskningar vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De uppgifter som framkommer i myndighetens rapporter från sommaren, vilka UNT tagit del av, visar på ett oroväckande läge vid sjukhuset.

Grytlock används som larmknappar

När man gjorde en oanmäld inspektion den 10 augusti uppgav ansvariga på kirurgavdelningen, vilka fått ta emot patienter från akutmottagningen när den varit överbelastad, att man hela tiden är överbelagd.

Detta har gjort att patienter ibland fått ligga i korridorerna, snarare än i de ordinarie salarna.

"Dessa platser saknar larm och patienter får använda grytlock alternativt bestick och tallrik som ersättning för larm", går att läsa i den anteckning som gjordes i samband med inspektionen, rapporterar UNT.

"Patienter får ligga i sin egen avföring"

Personalen på samma avdelning vittnar dessutom om att många avvikelser som förekommer inte rapporteras in på grund av tidsbrist.

"Exempel på händelser som borde rapporteras är exempelvis att patienter får ligga i sin egen avföring för att personalen inte hinner hjälpa dem", står det en anteckning, enligt UNT.

Chefsläkaren på Akademiska: "Besvärligt"

Bland anställda på sjukhuset finns en utpräglad oro för utvecklingen, och även chefsläkaren Johan Lugnegård beskriver läget som "besvärligt".

Samtidigt menar han att överbeläggningarna är bättre än en fullständigt överbelastad akutmottagning.

– Man får välja mellan två dåliga saker. Vår bedömning är att det är mindre dåligt att fördela ut patienterna över sjukhuset än att koncentrera problemen till akutmottagningen, säger Lugnegård till UNT.

/
/
IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.