Torsdag 21 Okt
Stockholm

Förslaget: De med okopplade hundar ska kunna bötfällas

Uppsala kommun vill kunna bötfälla hundägare med okopplade hundar.
Uppsala kommun vill kunna bötfälla hundägare med okopplade hundar. Foto: Pontus Lundahl/TT och Emilio Morenatti/AP/TT

Uppsala kommun presenterar ett nytt förslag som innebär skärpningar i ordningsföreskrifterna för okopplade hundar. Mer specifikt vill man kunna bötfälla ägare till hundar som är okopplade på offentliga platser.
– Många är rädda för hundar, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Uppsala kommun vill man nu, enligt ett nytt förslag, ta till skärpta åtgärder gentemot hundägare som låter sina hundar springa utan koppel på offentliga platser, med undantag för ett antal friluftsområden.

Kommunens ordförande: "Många är rädda"

Bakgrunden till förslaget ligger, enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), i en utpräglad hundrädsla såväl som bristande kompetens bland hundägare

– Många är rädda för hundar och en del är tyvärr inte mogna för uppgiften att vara hundägare, säger han till P4 Uppland.

Kan bli böter till hundägare

I praktiken skulle det nya förslaget kunna innebära att hundägare, vars hundar är okopplade, kan bli bötfällda. Pelling räknar emellertid inte med att utfärdandet av böter alltid kommer att hinnas med.

– Jag misstänker att polisen kanske prioriterar andra uppgifter. Men om behov uppstår så har polisen den möjligheten, säger han till radiokanalen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela