Uppsala kommun vill kunna bötfälla hundägare med okopplade hundar.
Uppsala kommun vill kunna bötfälla hundägare med okopplade hundar. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Emilio Morenatti/AP/TT

Förslaget: De med okopplade hundar ska kunna bötfällas

Uppsala kommun presenterar ett nytt förslag som innebär skärpningar i ordningsföreskrifterna för okopplade hundar. Mer specifikt vill man kunna bötfälla ägare till hundar som är okopplade på offentliga platser.
– Många är rädda för hundar, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).


I Uppsala kommun vill man nu, enligt ett nytt förslag, ta till skärpta åtgärder gentemot hundägare som låter sina hundar springa utan koppel på offentliga platser, med undantag för ett antal friluftsområden.

Kommunens ordförande: "Många är rädda"

Bakgrunden till förslaget ligger, enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), i en utpräglad hundrädsla såväl som bristande kompetens bland hundägare

– Många är rädda för hundar och en del är tyvärr inte mogna för uppgiften att vara hundägare, säger han till P4 Uppland.

Kan bli böter till hundägare

I praktiken skulle det nya förslaget kunna innebära att hundägare, vars hundar är okopplade, kan bli bötfällda. Pelling räknar emellertid inte med att utfärdandet av böter alltid kommer att hinnas med.

– Jag misstänker att polisen kanske prioriterar andra uppgifter. Men om behov uppstår så har polisen den möjligheten, säger han till radiokanalen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.