Söndag 24 Okt
Stockholm

Vinterdäck 2021: Alla datum och regler att hålla koll på

Snart är det dags att byta till vinterdäck 2021
Snart är det dags att byta till vinterdäck 2021. Foto: Foto: Montage. Unsplash / TT / Pontus Lundahl

Det är lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars 2021. Det finns ytterligare förbud och regler som gäller specifikt för dubbdäck.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Sverige har vi en lag som reglerar vilka däck vi ska använda på vintern för att undvika olyckor i trafiken. Har du koll på alla datum? Nyheter24 har samlat allt du behöver veta om vad som gäller, och när det är dags att byta till vinterdäck 2021.

Byta till vinterdäck 2021 datum

Mellan den 1 december 2021 och 31 mars 2022 är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag.

Du får ha vinterdäck året runt

Det är faktiskt lagligt att ha vinterdäck året runt. I Sverige saknar vi nämligen en "sommarväglag". Men det rekommenderas inte, eftersom vinterdäcken sliter mer på vägarna under sommaren. Du får däremot inte ha dubbdäck året runt, eftersom det sliter upp skadliga partiklar från asfalten när du kör.

Det här gäller:

  • Din bil måste ha vinterdäck på din bil mellan 1 december och 31 mars
  • Dubbdäck är endast tillåtet att ha mellan 1 oktober 2021 - 15 april 2022
  • Under resterande tiden är det olagligt att ha dubbdäck på bilen

Ska du byta till vinterdäck 2021 och har dubbdäck, får du alltså inte byta till dubbdäcken tidigare än 1 oktober. Vill du byta till vinterdäck får du byta när du vill – men senast den 1 december.

Kom ihåg: förbud mot dubbdäck på en del gator

Det är förbjudet att köra med dubbdäck på en del gator. Bor du i innerstan är det bättre att köra med friktionsdäck när du ska byta till vinterdäck 2021 – det är dessutom bättre för miljön.

Polisen avgör när det råder vinterväglag

Vinterväglag betyder i grova drag att det finns snö, is, frost eller snömodd på vägen eller bredvid vägen. Det gäller att planera sin resa rätt, och när det är höst är det inte helt ovanligt att det kan finnas frost på vägen om du kör tidigt på morgonen. I slutändan är det dock polisen på plats som avgör om det är vinterväglag eller inte, så tolka lagen så strängt du kan för att undvika problem. En bra idé är att byta till vinterdäck 2021 tidigt, för att undvika problem.

Då är det bra att byta till vinterdäck 2021:

  • När det finns risk för halka
  • Om du ska resa långt norrut

Vilket straff gäller om jag kör med sommardäck under vinterväglag?

Att köra med sommardäck när det råder vinterväglag kan ge böter på 1 200 kronor.

Det finns undantag

Om du har en bil som är äldre än 30 år, eller kör på väg mot en verkstad, finns vissa undantag och förmildrande omständigheter. 

Vad är skillnaden på dubbdäck och vinterdäck?

Dubbdäck är ett slags vinterdäck – men vinterdäck behöver inte nödvändigtvis ha dubbar. För att ett däck ska klassas som ett vinterdäck behöver däcket ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Vinterdäck ska ha ett klassificeringsmärke med en alptopp eller en snöflinga. De är speciellt framtagna för vinterkörning. Mönsterdjupet rekommenderas ha större mönsterdjup, 3 millimetersgränsen är nämligen ett minimum på vinterdäck.

Vad är ett friktionsdäck?

När du ska byta till vinterdäck 2021 kan du välja att byta till friktionsdäck – vinterdäck utan dubbar. Friktionsdäcken är avsedda att köras när det råder vinterväglag och har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Friktionsdäck är bra mot asfalt och rekommenderas ofta för dig som bor på en plats i Sverige där det inte blir så isigt på vägarna. Bor du däremot på en plats där det blir mycket is på vägarna – framför allt norrut – rekommenderas ofta dubbdäck, eftersom de är bättre lämpade på sådant väglag. 

Använder du dubbdäck?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela