Söndag 24 Okt
Stockholm

Polisen Tore Hedin – begick bestialiskt massmord med yxa

Tore Hedin begick bland annat de omtalade Hurvamorden.
Tore Hedin begick bland annat de omtalade Hurvamorden. Foto: TT

Han representerade lag, ordning och trygghet på landsbygden i mellersta Skåne. Men i början av 1950-talet skulle polisen Tore Hedins allra mörkaste hemligheter uppdagas, och de inkluderade både stöld, mordbränder och massmord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 november 1951 blev kvarnägaren Allan Nilsson, 32, kallblodigt ihjälslagen i sitt eget hem i skånska Tjörnarp. Pengar stals från bostaden, som också sattes i brand efter dådet. 

Mordet lämnade hela bygden i skräck, och utreddes minutiöst av polis – däribland polisen och fjärdingsmannen Tore Hedin, 25. 

Men trots flera förhör och hjälp från statspolisen i Malmö lämnades mordgåtan olöst, och bara nio månader senare skakades trakten av nya mord.

Hurvamorden: Bestialiska yxdåd

Det var tidigt på morgonen den 22 augusti 1952 som man gjorde en fasansfull upptäckt i Kvärlöv i Saxtorps distrikt i västra Skåne. Två sönderbrända och ihjälslagna kroppar, en 72- årig man och en 55- årig kvinna, hade hittats i en nedbrunnen villa.

Ålderdomshemmet i Hurva. Foto: TT

Kort därpå, bara ungefär tre mil därifrån, gjorde man ytterligare makabra fynd. En brand hade även brutit ut vid ålderdomshemmet i Hurva och inuti den låsta byggnaden hittades sju döda individer: en yxmördad föreståndarinna, en yxmördad anställd och fem boende som blev innebrända. 

Detta kom att bli känt som Hurvamorden.

Foto: TT

Misstankarna riktas mot polisen Tore Hedin 

Det dröjde inte länge innan man inom polisen riktade misstankarna mot en av sina egna. Närmare bestämt den tidigare nämnda Hedin som bara dagar tidigare blivit av med sitt jobb inom polisen.

Tore Hedin. Foto: TT

Paret som hittats mördade i Kvärlöv var nämligen Hedins egna föräldrar, och den anställda vid ålderdomshemmet var hans tidigare fästmö Ulla Östberg, 24, vars polisanmälan för misshandel lett fram till Hedins avskedande. 

”PS. Mina föräldrar dödade jag för att…”

Jakten på Hedin tog fart och strax hittades hans bil, en ljusgrå Renault, vid Bosarpssjön där en tom eka låg och guppade en bit ut på vattnet.

I vattnet hittade man till slut en död Hedin, som tagit sitt eget liv, och i bilen fann man ett självmordsbrev fyllt av erkännanden.

Sökandet i Bosarpssjön. Foto: TT

Utöver att erkänna sig skyldig till en anlagd brand som 16-åring avslöjade också Hedin att han, som själv utrett mordet, tagit kvarnägarens liv månader tidigare.

”I november 1951 närmare bestämt den 28 kl. 02.30 mördade jag kvarnägare John Folke Allan Nilsson i Tjörnarp samt satte samma dag kl 03.00 fyr på hans fastighet. Skälet var behov av pengar och jag kom över 4369:- vid ifrågavarande tillfälle”, skrev Hedin.

Tore Hedin, bakom mannen som böjer sig ned, under mordutredningen. Foto: TT

Därefter beskrev den tidigare polismannen, i kronologisk ordning, hur han natten den 22 augusti 1952 mördat både sina föräldrar, Östberg och hennes chef, innan han tänt på bägge hus. 

Medan han hävdade att han mördat Östberg för att hon betett sig ”svekfullt”, uppgav han en annan anledning till varför han dödade sina föräldrar.

”P.S. Mina föräldrar dödade jag för att dom skulle få slippa att se och lida för vad jag nu gjort.”, skrev han i slutet av sitt brev.

Källa: Land, SVT och Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela