Filip Silvåkers hund Hazel blev stoppad i tullen och riskerar att avlivas.
Filip Silvåkers hund Hazel blev stoppad i tullen och riskerar att avlivas. - Foto: Privat

Filip Silvåkers hundvalp stoppades i tullen – ska avlivas

Filip Silvåker, 25, och flickvännen Wilma Nilsson, 21, köpte hunden Hazel från Rumänien. Men transporten stoppades i svenska tullen – och nu har Länsstyrelsen beslutat att Hazel ska avlivas.
– Det är fruktansvärt, säger han till Nyheter24.


Den 14 september skulle Filip Silvåker och Wilma Nilsson utanför Älmhult få hem sin hund, en american bully-valp vid namn Hazel. Tiken hade de köpt från Rumänien via en annons på Facebook. 

– Vi kollade igenom alla papper och allt var fixat och klart. Vi vet att det är superviktigt med pass och vaccinationer, säger Filip Silvåker till Nyheter24.

Men Hazel kom aldrig fram och transportören var mystiskt försvunnen.

Hazel riskerar att avlivas. Foto: Privat

Hazel en av 15 hundar som ska avlivas

Efter att ha läst i media om att en transport med 15 hundar stoppats i Malmö anade paret oråd. Några dagar senare fick de bekräftat av Länsstyrelsen att Hazel var en av hundarna. 

Länsstyrelsen misstänker att hundarnas vaccinintyg är förfalskade och att de bär på rabies. Man har därför beslutat att djuren ska avlivas. 

– Då började vi jaga som galningar för vi tycker det är fel, säger Filip Silvåker som tagit semester för att kunna lägga fullt fokus på att rädda djuren, och fortsätter:

– Det jag reagerade på när jag pratade med Länsstyrelsen, var att bara för att en hund saknar vaccination, så misstänker de allihopa som en grupp. 

Filip Silvåker med parets hund Zippit. Foto: Privat

"Vi har valpkurs bokat"

Beslutet om att hundarna ska avlivas står kvar, men paret har blivit lovade att Förvaltningsrätten ska utreda ärendet vidare innan de fastställer beslutet. 

– Det är fruktansvärt. Vi har inte träffat henne, men har fått filmer och bilder skickade till oss. Man har hunnit fästa sig vid henne, säger Filip Silvåker och fortsätter:

– Vi har valpkurs bokat och köpt säng, halsband, koppel och leksaker, säger Filip Silvåker.

En hundarna har redan avlivats – men i obduktionen kom det fram att den inte bar på sjukdomen.

Nyheter24 har sökt Länsstyrelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!